Ζήσης Ψάλλας
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί παραδόξως να επιταχύνει τη συσσώρευση εναποθέσεων ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες. Σε μια προσπάθεια να το διερευνήσουν περαιτέρω, οι ερευνητές μελέτησαν υγιείς ενήλικες που υποβλήθηκαν σε τακτικούς ελέγχους σε δύο μεγάλα κέντρα υγείας στη Σεούλ και τη Σουβόν της Νότιας Κορέας, μεταξύ Μαρτίου 2011 και Δεκεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της Μελέτης Υγείας Kangbuk Samsung.
Οι σαρώσεις παρακολούθησαν την ανάπτυξη και την εξέλιξη της ασβέστωσης της στεφανιαίας αρτηρίας, η οποία στη συνέχεια βαθμολογήθηκε (βαθμολογία CAC) για μια μέση περίοδο 3 ετών. Περίπου 25.485 άτομα (22.741 άνδρες και 2.744 γυναίκες), ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών και με τουλάχιστον δύο βαθμολογίες CAC, συμπεριλήφθηκαν στην τελική ανάλυση. Περίπου το 47% (11.920), το 38% (9.683) και το 15% (3.882) ήταν αντίστοιχα ανενεργά, μετρίως ενεργά και εντόνως ενεργά άτομα (ισοδύναμο με τρέξιμο 6,5 χλμ. την ημέρα).
Ένας βαθμολογημένος συσχετισμός μεταξύ του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας, του επιπολασμού και της εξέλιξης της ασβέστωσης της στεφανιαίας αρτηρίας εμφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου, ανεξάρτητα από τις βαθμολογίες CAC στην αρχή της περιόδου παρακολούθησης. Οι εκτιμώμενες προσαρμοσμένες μέσες βαθμολογίες CAC και στις τρεις ομάδες στην αρχή της περιόδου παρακολούθησης ήταν 9,45, 10,2 και 12,04 αντίστοιχα.
Η υψηλότερη φυσική δραστηριότητα συνδέθηκε με ταχύτερη εξέλιξη των αποτελεσμάτων CAC τόσο σε εκείνους που δεν είχαν εναποθέσεις ασβεστίου όσο και σε εκείνους που είχαν ήδη βαθμολογία CAC στην αρχή της περιόδου παρακολούθησης.
Σε σύγκριση με εκείνους που ήταν αδρανείς, η εκτιμώμενη προσαρμοσμένη 5ετής μέση αύξηση των βαθμολογιών CAC σε μέτρια και έντονα ενεργούς συμμετέχοντες ήταν 3,20 και 8,16 αντίστοιχα, ακόμη και μετά τον υπολογισμό των δυνητικά σημαντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του ΔΜΣ, της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων στο αίμα.
Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη στεφανιαία αθηροσκλήρωση (στένωση της αρτηρίας) μέσω μηχανικού στρες και τραυματισμού του αγγειακού τοιχώματος και μέσω των φυσιολογικών αντιδράσεων που προκαλεί, όπως η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της παραθυρεοειδούς ορμόνης, εξήγησαν οι ερευνητές.
Η μελέτη υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της ερμηνείας των βαθμολογιών CAC σε ασθενείς που έχουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα ή έχουν αρχίσει να λαμβάνουν στατίνες – τα φάρμακα αυτά επίσης συνδέονται με υψηλότερες βαθμολογίες CAC, επισημαίνουν. Παρόλο που κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον έλεγχο της υποκλινικής αθηροσκλήρωσης σε ασυμπτωματικά άτομα, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με την υπερβολική χρήση αυτού του τεστ σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, προειδοποιούν.