Γνωρίζουμε ότι η καθιστική ζωή είναι επιβλαβής για την υγεία μας, και ειδικά για όσους από εμάς καθόμαστε σε ένα γραφείο όλη μέρα ή μπροστά στην τηλεόραση κάθε βράδυ. Έχει συνδεθεί ακόμη και με ήπια γνωστική εξασθένηση.

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι η εκτελεστική λειτουργία -οι διεργασίες στον εγκέφαλο που επιτρέπουν στους ανθρώπους να προγραμματίζουν, να εστιάζουν, να θυμούνται και να κάνουν πολλές εργασίες- μπορεί να υποφέρουν όταν καθόμαστε για μεγάλες περιόδους χωρίς να κινούμε το σώμα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το να κάνετε μόνο ένα λεπτό ασκήσεις οκλαδόν περιοδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων καθίσματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της γνωστικής και εκτελεστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology.

Μια ομάδα νεαρών ενηλίκων συμμετείχε σε δύο συνθήκες της δοκιμής. Στο ένα σενάριο, κάθισαν χωρίς διακοπή για τρεις ώρες (ομάδα ελέγχου) και στο δεύτερο, κάθισαν για τρεις ώρες και έκαναν ένα λεπτό ασκήσεις -μισό κάθισμα- κάθε 20 λεπτά ( ομάδα άσκησης). Και στις δύο συνθήκες της μελέτης, η ερευνητική ομάδα μέτρησε την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, τη ροή του αίματος μέσω της εσωτερικής καρωτίδας -η οποία αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής ροής αίματος στον εγκέφαλο- και τον καρδιακό ρυθμό μετά από 10 λεπτά, μία ώρα, δύο ώρες και τρεις ώρες.

Στο τέλος κάθε δοκιμής, οι εθελοντές ολοκλήρωσαν 3 τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Το τεστ Stroop μετρά τη γνωστική και εκτελεστική λειτουργία ζητώντας από τους ερωτηθέντες να αναγνωρίσουν γρήγορα εάν οι λέξεις “κόκκινο”, “μπλε”, “κίτρινο”, “πράσινο” και “μαύρο” είναι τυπωμένες στο έγχρωμο μελάνι που αντιστοιχεί στη γραπτή λέξη.
  • Το τεστ δημιουργίας διαδρομής μετρά τη γνωστική και εκτελεστική λειτουργία ζητά από τους συμμετέχοντες να ανιχνεύσουν γραμμές που αντιστοιχούν σε σωστούς αλφαριθμητικούς συνδυασμούς, όπως A-1, B-2, C-3 και ούτω καθεξής.
  • Η οπτική αναλογική κλίμακα είναι ένα υποκειμενικό μέτρο ψυχικής κόπωσης, συγκέντρωσης και κινήτρων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές στην ομάδα της άσκησης ήταν πιο γρήγοροι στα τεστ. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου ανέφεραν πιο σημαντικές μειώσεις στη συγκέντρωση και μεγαλύτερες αυξήσεις στην πνευματική κόπωση. Η ροή του αίματος στην έσω καρωτίδα μειώθηκε κατά 3,7% όταν οι εθελοντές έκαναν καθιστική ζωή, σε σύγκριση με μια ελαφρά αύξηση (0,3%) όταν διέκοψαν το κάθισμά τους με τη διαλειμματική ρουτίνα των μισών squat .

Η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ότι ενώ οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μην κουνήσουν τα πόδια τους στη διάρκεια του καθιστικού σεναρίου, ανέφεραν: «H παρέμβασή μας με μισό squat μπορεί να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που επιδιώκουν να διακόψουν την καθιστική συμπεριφορά τους σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη γνωστική τους ικανότητα σε περιόδους, όπως στο χώρο εργασίας», έγραψαν οι ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης