Ζήσης Ψάλλας

Η διάρκεια του ύπνου μειώνεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή μέχρι την ηλικία των 33 ετών, στη συνέχει παραμένει μειωμένη και αυξάνεται ξανά μετά την ηλικία των 53 ετών, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 730.187 άτομα από 63 χώρες, αποκάλυψε πώς αλλάζουν τα πρότυπα ύπνου κατά τη διάρκεια της ζωής και πώς διαφέρουν μεταξύ των χωρών. Η μελέτη βρήκε τρεις διακριτές φάσεις στην πορεία της ζωής του ενήλικου ανθρώπου: πρώιμη ενήλικη ζωή (19-33 ετών), μέση ενηλικίωση (34-53 ετών) και όψιμη ενήλικη ζωή (54+ ετών).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Hugo Spiers (UCL Psychology & Language Sciences) και τον Dr Antoine Coutrot (Πανεπιστήμιο της Λυών) διαπίστωσαν ότι σε όλο το δείγμα της μελέτης, οι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 7,01 ώρες τη νύχτα, με τις γυναίκες να κοιμούνται 7,5 λεπτά περισσότερο από άνδρες κατά μέσο όρο.

Διαπίστωσαν ότι οι νεότεροι συμμετέχοντες στο δείγμα (ελάχιστη ηλικία 19 ετών) κοιμόντουσαν περισσότερο και η διάρκεια του ύπνου μειώθηκε σε όλη τη δεκαετία των 20 και στις αρχές της δεκαετίας του 30, προτού φτάσει σε ένα σταθερό επίπεδο μέχρι τις αρχές των 50 ετών και αρχίσει να αυξάνεται αυξηθεί ξανά. Το μοτίβο, των βασικών χρονικών σημείων της ηλικίας 33 ετών τα 53 (για να αυξηθεί ξανά ο ύπνος), ήταν το ίδιο για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και για τις χώρες και τα επίπεδα εκπαίδευσης. Οι ερευνητές λένε ότι η μείωση του ύπνου κατά τη μέση ηλικία μπορεί να οφείλεται στις απαιτήσεις της παιδικής φροντίδας και της επαγγελματικής ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής Spiers είπε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ της ηλικίας και της διάρκειας του ύπνου, αλλά η δική μας είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη που προσδιορίζει αυτές τις τρεις διακριτές φάσεις σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Διαπιστώσαμε ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο κατά τη μέση της ενηλικίωσης, αλλά η μέση διάρκεια ύπνου ποικίλλει μεταξύ περιοχών και χωρών».

Οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι κοιμούνται περισσότερο είναι σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Αλβανία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, αναφέροντας 20-40 λεπτά επιπλέον ύπνο τη νύχτα και λιγότερο σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων, της Μαλαισίας και της Ινδονησίας. Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι κοιμούνται ελαφρώς λιγότερο από τον μέσο όρο. Κοντά στον ισημερινό κοιμούνται λίγο λιγότερο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης