Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το University of Southern California (USC) σε αρουραίους που έκαναν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη αυξάνει την πιθανότητα ότι μια δίαιτα γεμάτη πρόχειρο φαγητό σε εφήβους μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης του εγκεφάλου τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αυτό που βλέπουμε όχι μόνο εδώ, αλλά σε άλλη πρόσφατη δουλειά μας, είναι ότι αν οι αρουραίοι μεγάλωσαν με αυτή τη δίαιτα πρόχειρου φαγητού, τότε έχουν τις διαταραχές της μνήμης που δεν εξαφανίζονται», είπε ο Scott Kanoski. καθηγητής Βιολογικών Επιστημών στο Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών του USC Dornsife. «Αν απλώς τα βάλεις σε μια υγιεινή διατροφή, αυτά τα αποτελέσματα διαρκούν δυστυχώς μέχρι την ενηλικίωση».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.
Κατά την ανάπτυξη της μελέτης, ο Kanoski και η επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Anna Hayes θεώρησαν ότι προηγούμενη έρευνα είχε δείξει μια σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητος για τη μνήμη και λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση.
Η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για τους νεότερους ανθρώπους που μπορεί να ακολουθούν μια παρόμοια γεμάτη με λιπαρά, ζαχαρούχα δυτική δίαιτα, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία όταν ο εγκέφαλός τους βρίσκεται σε σημαντική ανάπτυξη.
Παρακολουθώντας τον αντίκτυπο της δίαιτας στα επίπεδα ακετυλοχολίνης των αρουραίων και βάζοντας τους αρουραίους σε τεστ μνήμης, θα μπορούσαν να μάθουν περισσότερα για τη σημαντική σχέση μεταξύ διατροφής και μνήμης.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης μιας ομάδας αρουραίων που ήταν σε λιπαρή και ζαχαρούχα δίαιτα και σε μια ομάδα ελέγχου αρουραίων, αναλύοντας τις αποκρίσεις του εγκεφάλου τους σε ορισμένες εργασίες που έχουν σχεδιαστεί για τον έλεγχο της μνήμη τους. Εξέτασαν τον εγκέφαλο των αρουραίων μετά θάνατο για σημάδια διαταραγμένων επιπέδων ακετυλοχολίνης.
Το τεστ μνήμης περιλάμβανε το να αφήσουν οι ερευνητές τους αρουραίους να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μέρες αργότερα, οι ερευνητές επανέφεραν τους αρουραίους σε ένα σκηνικό που ήταν σχεδόν πανομοιότυπη εκτός από την προσθήκη ενός νέου αντικειμένου. Οι αρουραίοι που έκαναν δίαιτα με πρόχειρο φαγητό έδειξαν σημάδια ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποιο αντικείμενο είχαν δει προηγουμένως και πού, ενώ εκείνοι στην ομάδα ελέγχου έδειξαν εξοικείωση.
«Η σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης είναι ένας μηχανισμός που τους βοηθά να κωδικοποιούν και να θυμούνται αυτά τα γεγονότα, ανάλογη με την «επεισοδιακή μνήμη» στους ανθρώπους που μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα από το παρελθόν μας», εξήγησε η Hayes. «Αυτό το σήμα φαίνεται να μην συμβαίνει στα ζώα που μεγάλωσαν με τη λιπαρή, ζαχαρούχα διατροφή».
Ο Kanoski τόνισε ότι η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο όταν συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη.