Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και υψηλόβαθμων στελεχών της Αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) χθες Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

«Στροφή προς την ανάπτυξη σημαίνει στροφή προς τη βιομηχανία, σημαίνει αύξηση της Βιομηχανίας κομβικός κλάδος της οποίας είναι η Φαρμακοβιομηχανία», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων. Όπως τόνισε, το 2020 είναι μια σημαντική χρονιά γιατί σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας πολύ δύσκολης δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ωστόσο, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία παρά τις δυσκολίες, στάθηκε δίπλα στον Έλληνα ασθενή, στήριξε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, διατήρησε τις θέσεις εργασίας και επένδυσε στην έρευνα και στην ανάπτυξη ενισχύοντας το brain gain.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα βιωσιμότητας που δημιουργεί στις επιχειρήσεις του κλάδου το υπέρογκο clawback, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν νομίζω να υπάρχει άλλος κλάδος που να πληρώνει άνω του 70% του μικτού κύκλου εργασιών σε επιστροφές και φόρους». Χαρακτήρισε ως θετική κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης την ΚΥΑ για το συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα για ένα βιώσιμο πρόγραμμα φαρμακευτικής πολιτικής.

Η ΠΕΦ προτείνει εξορθολογισμό των προϋπολογισμού για το φάρμακο, λογική συνυπευθυνότητας στο clawback, να πάψει η Φαρμακοβιομηχανία να επιβαρύνεται με ποσά που δεν της αναλογούν (εμβόλια, κάλυψη ανασφάλιστων), δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων μεταξύ των κατηγοριών φαρμάκων, μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων, εισαγωγή περισσότερων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Οι Ελληνικές Βιομηχανίες είναι έτοιμες να κάνουν σημαντικές επενδύσεις αρκεί πρωτοβουλίες όπως η ΚΥΑ για το συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις και ο εξορθολογισμός των δαπανών να συνεχίσουν», δήλωσε ο κ Τρύφων.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η ηγεσία του Υπουργείου για μια δικαιότερη φαρμακευτική πολιτική. Σχετικά με το πρόβλημα του clawback είπε ότι η κυβέρνησε έδειξε ότι υπάρχουν λύσεις ξεκινώντας με την ΚΥΑ για το συμψηφισμό του με τις επενδύσεις. Επεσήμανε επίσης το μέτρο των 120 δόσεων που είπε ότι θα συνεχιστεί για όσους το χρειάζονται, εφόσον είναι ενήμεροι των υποχρεώσεων τους, αλλά και την έκδοση δίκαιου και σωστά δομημένου Δελτίου Τιμών φαρμάκων. Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε επίσης την πρόσφατη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, ενώ δήλωσε ότι το έργο τόσο της επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων όσο και της Επιτροπής ΗΤΑ θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαιρέτισε την επανεκκίνηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών μετά από παύση 7 μηνών όπως είπε, τόνισε όμως ότι το επόμενο βήμα θεσμικού διαλόγου θα είναι να επανασυσταθεί η Διακομματική Επιτροπή για τη φαρμακευτική πολιτική προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις. Τόνισε επίσης ότι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι παγκόσμιο φαινόμενο και ότι η χώρα μας θα πρέπει να αναζητήσει κοινές προσεγγίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το ζήτημα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβαν τιμητική διάκριση τέσσερις φοιτητές Φαρμακευτικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης