Οι Pfizer/BioNTech αρχίζουν την κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά της Όμικρον

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022, 15:37
Οι Pfizer/BioNTech αρχίζουν την κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά της Όμικρον

Οι Pfizer Inc και BioNTech SE ανακοίνωσαν, την Τρίτη, πως ξεκίνησαν κλινική δοκιμή μιας νέας εκδοχής του εμβολίου τους ειδικά σχεδιασμένης για τη μετάλλαξη Όμικρον της Covid-19, η οποία διαφεύγει μέρους της προστασίας που παρέχεται από το αρχικό διδοσικό εμβόλιο των εταιρειών.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να προβούν σε δοκιμή της ανοσολογικής απάντησης που δημιουργείται από το βασισμένο στην Όμικρον εμβόλιο, τόσο με τρεις δόσεις σε μη εμβολιασμένα άτομα όσο και ως ενισχυτική δόση σε άτομα που έχουν ήδη λάβει δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου τους.

Οι Pfizer/BioNtech προβαίνουν, επίσης, σε δοκιμή μιας τέταρτης δόσης του υφιστάμενου εμβολίου έναντι μιας τέταρτης δόσης του βασισμένου στην Όμικρον εμβολίου για άτομα που έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση τους του εμβολίου Pfizer/BioNTech τρεις ως έξι μήνες νωρίτερα.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μελετήσουν την ασφάλεια και την ανεκτικότητα των δόσεων σε 1.420 ανθρώπους, ηλικίας 18 ως 55 ετών.

«Ενώ οι υφιστάμενες έρευνες και τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο δείχνουν πως οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας με την Όμικρον, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που αυτή η προστασία εξασθενήσει με τον καιρό και να βοηθήσουμε, ενδεχομένως, να αντιμετωπιστούν η Όμικρον και νέες παραλλαγές στο μέλλον», αναφέρει σε δήλωσή της η επικεφαλής ερευνών για εμβόλια της Pfizer, Κάθριν Τζάνσεν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, η προστασία του αρχικού εμβολίου έναντι των ελαφρών ή μέτριων μορφών της Covid-19 φαίνεται να εξαφανίζεται ταχύτερα έναντι της Όμικρον.

«Η μελέτη αυτή λαμβάνει χώρα μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικής προσέγγισής μας, που έχει στόχο την παραγωγή εμβολίων στοχευμένων εναντίον των παραλλαγών, τα οποία να πετυχαίνουν να αναπτύσσουν επίπεδα προστασίας έναντι της Όμικρον παρόμοια με εκείνα που ανέπτυσσαν έναντι των παραλλαγών οι οποίες εμφανίστηκαν νωρίτερα, αλλά με μια πιο μακρά διάρκεια προστασίας», δήλωσε ο Σαχίν.

Η Pfizer έχει ανακοινώσει πως οι δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου μπορεί να μην είναι αρκετές για να προστατεύσουν από τη μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον και ότι η προστασία από τη νοσηλεία και τον θάνατο μπορεί να εξασθενεί.

Εν τούτοις, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αναφέρουν πως μια τρίτη δόση εμβολίου mRNA, όπως αυτό των Pfizer/BioNTech, προσφέρει 90% προστασία κατά της νοσηλείας λόγω Covid-19.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022, 15:48