Οι τρίχες του προσώπου είναι μια προσωπική προτίμηση. Ωστόσο η γενειάδα μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά, αλλά και να δημιουργήσει επιπτώσεις στην υγεία. Μπορείτε όμως να μετριάσετε μερικούς από τους πιθανούς κινδύνους διατηρώντας τις τρίχες του προσώπου καθαρές.

Ένας ενημερωτικός φάκελος για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, που καταρτίστηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και έχει διαρρεύσει στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και στα ειδησεογραφικά δελτία, αναφέρει ότι οι αρχές συμβουλεύουν τους ανθρώπους να ξυρίσουν γένια και μουστάκια για να αποφύγουν τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο το σχετικό infographic του CDC, το οποίο καλύπτει έναν εκπληκτικό αριθμό επιλογών για τις τρίχες του προσώπου, δεν παράχθηκε για τον Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν κάποιος εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα και χρειαστεί να τοποθετηθεί ένας αναπνευστήρας στο νοσοκομείο, τότε τα γένια του προσώπου μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα, εξ ου και το infographic. Οι εικόνες αυτές δεν αφορούν τη μετάδοση των ιών. 

Δεδομένου ότι οι ιοί της αναπνευστικής οδού συνήθως μεταδίδονται με στενές επαφές, οι τρέχουσες συμβουλές είναι ως επί το πλείστον τυποποιημένες για όλες τις μορφές της γρίπης και του κρυολογήματος: αποφύγετε τους αρρώστους, μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι, μην αγγίζετε τα μάτια ή τη μύτη, ο βήχας και το φτέρνισμα, ιδανικά με έναν ιστό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη μεριά, στο website της American Lung Associatiοn αναφέρεται: «Οι τρίχες που αναπτύσσονται στα ρουθούνια σχεδιάστηκαν από τη φύση για να προστατεύουν τους πνεύμονες από την εισβολή των αερομεταφερόμενων βακτηρίων και σωματιδίων. Αν έχουμε γενειάδα για να φιλτράρουμε αυτό που αναπνέουμε, αυτό ενισχύει την προστατευτική φύση. Μπορεί να είναι ένας καλός λόγος για να έχετε γενειάδα, αφού χρησιμεύει ως ένα άλλο εμπόδιο για την προστασία των αεραγωγών και των πνευμόνων. Ωστόσο, όποια και αν είναι η παγίδα της γενειάδας, είτε πρόκειται για βακτήρια είτε για αλλεργιογόνα, δεν θέλετε να παραμείνουν εκεί. Η γενειάδα μπορεί να χρησιμεύσει ως φίλτρο, αλλά, όπως και ένα φίλτρο φούρνου, αν δεν την αλλάζετε τακτικά (την καθαρίζετε σε αυτή την περίπτωση), οδηγεί σε πρόβλημα. Η μετάδοση των βακτηρίων από τη γενειάδα στο σώμα είναι πιθανότερη όσο παραμένει στα γένια. Για να επωφεληθείτε πραγματικά από τα οφέλη της γενειάδας, πρέπει να υιοθετήσετε μια σωστή υγιεινή και να την καθαρίζετε τακτικά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης