Κορωνοϊός: Παγκόσμια έρευνα για τη χλωροκίνη με τη συμμετοχή 40.000 ατόμων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 18:12
Κορωνοϊός: Παγκόσμια έρευνα για τη χλωροκίνη με τη συμμετοχή 40.000 ατόμων

H παγκόσμια έρευνα COPCOV (πρόληψη του COVID-19 με χλωροκίνη / υδροξυχλωροκίνη στο πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης, ξεκινάει σύντομα με τη συμμετοχή 40.000 ατόμων που εργάζονται στην πρώτη γραμμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) και φροντίζουν ασθενείς με COVID-19, χάρη και στη δωρεάν διάθεση δύο εκατομμυρίων δισκίων υδροξυχλωροκίνης και δύο εκατομμύριων δισκίων εικονικού φαρμάκου από την Accord.

Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που εκτιμάται ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα στην πρόληψη ή/και στη μείωση εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, σύμφωνα πάντα με τις ερευνητικές προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η COPCOV καθοδηγείται από Βρετανούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συμμετέχουν σε αυτήν πολλοί εμπειρογνώμονες από πολλές ηπείρους και χρηματοδοτείται από το Welcome Trust (Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που υποστηρίζει θέματα υγείας και ειδικότερα την έρευνα).

Ο κ. Μάριος Κοσμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WinMedica, αποκλειστικό αντιπρόσωπο την Accord στην Ελλάδα, σημείωσε: «καθώς συνεχίζεται παγκοσμίως η εξάπλωση του ιού, εντείνοντας τις ανησυχίες, θεωρήσαμε ότι ήταν υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε για αυτή την ελπιδοφόρα κίνηση. Φαίνεται ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη μπορούν να επιβραδύνουν τον ιικό πολλαπλασιασμό σε άτομα που έχουν εκτεθεί, ελαττώνοντας ή εμποδίζοντας τη μόλυνση εγκαίρως. Αυτό θα είναι πολύτιμη πληροφορία για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μένει να επιβεβαιωθεί από τους επιστήμονες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε περήφανοι για τη συνεργασία μας με την Accord, όπως και άλλες κορυφαίες εταιρείες που θέτουν στο επίκεντρο τον ασθενή και σε αυτή τη δύσκολη μάχη με τον νέο κορωνοϊό. Στην WinMedica δεσμευόμαστε να επενδύουμε σε συνεργασίες και δράσεις που δίνουν λύσεις και βελτιώνουν τη ποιότητα ζωής των ασθενών».

Σας αποστέλλουμε επίσης τις δηλώσεις των συντελεστών της έρευνας προς πιθανή αξιοποίησή τους:

Ο Δρ. William Schilling, συνεπικεφαλής ερευνητής, Ιατρός Ερευνητής και Υπεύθυνος καταγραφής λοιμωδών νοσημάτων / μικροβιολογίας, Mahidol Oxford Tropical Medicine Research Unit, Ταϊλάνδη εξηγεί τους λόγους ταχείας έναρξης της παγκόσμιας μελέτης. «Είμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να βρούμε αποτελεσματικές θεραπείες και προληπτικά μέτρα καθώς η πανδημία του COVID-19 μεγαλώνει. Αυτό που γνωρίζουμε ήδη είναι ότι η χλωροκίνη έχει αντι-ιική δράση ενάντια στο SARS-CoV-2 σε κυτταρική καλλιέργεια, όπως συμβαίνει για το σχετικό SARS-CoV.»

Ο καθηγητής Sir Nicholas White, Wellcome Trust Principal Fellow Ιατρός-Σύμβουλος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σημιέωνει: «Η υπόθεση για αυτή τη μελέτη είναι ότι η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη μπορούν να επιβραδύνουν τον ιικό πολλαπλασιασμό σε άτομα που έχουν εκτεθεί, ελαττώνοντας ή εμποδίζοντας τη μόλυνση. Υπάρχει εκτεταμένη εμπειρία με αυτά τα καλά εδραιωμένα φάρμακα στην πρόληψη και θεραπεία της ελονοσίας και των ρευματολογικών παθήσεων. Πρέπει να μάθουμε επειγόντως σε μια μεγάλη, οριστική μελέτη, εάν μπορούν να αποτρέψουν το COVID19. Αν αποδειχθούν αποτελεσματικά, τότε θα είναι ένα άμεσα προσιτό και οικονομικό προληπτικό μέτρο για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».

Ο Δρ James Burt, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρώπης και MENA δήλωσε: «Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που η Accord ανοίγει το δρόμο και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα πανδημία του COVID-19. Εκτός από την παροχή επιστημονικών συμβουλών, οι ομάδες μας εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, σε δύσκολους καιρούς, για να παράγουν την απαιτούμενη υδροξυχλωροκίνη και το αντίστοιχο placebο (εικονικό φάρμακο) για αυτή τη ζωτική μελέτη. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Accord για την παροχή βασικών φαρμάκων σε άτομα που έχουν ανάγκη, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τους ασθενείς και την κοινωνία γενικότερα».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020, 18:12