Θάνος Ξυδόπουλος

Τέλος του 2019 αναμένεται να εγκριθεί η πολυπόθητη θεραπεία σε χάπι (δισκία κλαδριβίνης) για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση. Η εν λόγω θεραπεία αναμένεται να εξασφαλίσει ανοσοποιητική αποκατάσταση και διαμόρφωση μίας νέας ποιότητας ζωής για τους πάσχοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της και την ασφάλειά της και προπάντων την συμβολή της στην εξοικονόμηση των δαπανών υγείας – με την λήψη μόλις 20 χαπιών για θεραπευτικό όφελος 4 ετών- η επιτροπή αξιολόγησης της ιατρικής καινοτομίας έχει παγώσει την είσοδο της στην αγορά εδώ κι 9 μήνες, με την Ελλάδα να περιμένει να γίνει η 54η χώρα που θα διαθέτει το «όπλο» αυτό για τους ασθενείς της.

Να σημειώσουμε ότι τα δισκία κλαδριβίνης επιτυγχάνουν την ανασύσταση ενός νέου ανοσοποιητικού συστήματος που είναι λιγότερο επιρρεπές στην αυτοανοσία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπύρο Κονιτσιώτη, το δραστικό μόριο, η κλαδριβίνη, ενεργοποιείται κι απενεργοποιείται με ένζυμα, επιτυγχάνοντας με την έναρξη της θεραπείας, την παροδική μείωση του πληθυσμού των Τ και Β λεμφοκυττάρων, και μετά την αναπλήρωση του πληθυσμού τους, γεγονός που έχει σημαντικά οφέλη σε σύγκριση με την χρόνια ανοσοκαταστολή των άλλων φαρμάκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καθηγητής, στην χθεσινή εταιρική παρουσίαση της Merck που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, σημείωσε ότι το δοσολογικό σχήμα του Μavenclad είναι πραγματικά μοναδικό, με τον ασθενή να λαμβάνει τον πρώτο μήνα και για πέντε μέρες από ένα χάπι, τον δεύτερο μήνα και για άλλες πέντε μέρες από ένα χάπι. Μετά να σταματά για το υπόλοιπο του χρόνου και να ξεκινά τον δεύτερο χρόνο με το ίδιο σχήμα, δηλαδή για πέντε μέρες του πρώτου μήνα από ένα χάπι, για πέντε μέρες του δεύτερου μήνα από ένα χάπι -συνολικά 20 χάπια στα δυο χρόνια- και να μένει ελεύθερος νόσου για τουλάχιστον 4 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Πρόσβασης και τιμολόγησης της Μεrck, κ. Γιώργος Μαρολαχάκης υπογράμμισε ότι το κόστος χορήγησης για κάθε ασθενή διαμορφώνεται περίπου στα 17.000 ευρώ ετησίως, με τον ασθενή να μην χρειάζεται νοσηλεία, όπως γίνεται με τις θεραπείες σε ενδοφλέβια έγχυση, ούτε να τρέχει κάθε τρεις και λίγο στο νοσοκομείο για εξετάσεις, ούτε να παίρνει συχνές άδειες από τη δουλειά του για να στηθεί στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης