Ζήσης Ψάλλας

Η Ιταλία, με τη γήρανση του πληθυσμού της, έχει τους περισσότερους αναλογικά θανάτους στον κόσμο από το νέο κορωνοϊό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παγκοσμίως, τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά είναι μέχρι σήμερα 121.061 και οι θάνατοι είναι 4.368. Αυτό σημαίνει ότι τυπικά το ποσοστό θνησιμότητας είναι 3,6%. Το ίδιο ποσοστό έχει καταγραφεί και στην Κίνα όπου έχει σημειωθεί το 67% των παγκοσμίων κρουσμάτων. Όμως, το ποσοστό θνησιμότητας στην Ιταλία είναι πολύ υψηλότερο περίπου 6,2% (10.146 κρούσματα και 631 θάνατοι) και αυτό έχει ανησυχήσει τους επιδημιολόγους.

Το ποσοστό θνησιμότητας μετράει τον κίνδυνο να πεθάνει κάποιος που αναπτύσσει συμπτώματα από τη μόλυνση αλλά οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα δεν καταγράφονται, οπότε δεν είναι γνωστό ποιο πραγματικά είναι αυτό το ποσοστό. Ο πραγματικός κίνδυνος θα γίνει γνωστός αργότερα όταν υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για το πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια.

Στην Βόρεια Ιταλία, πριν αναφερθεί το πρώτο κρούσμα υπήρξε ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων πνευμονίας αλλά θεωρήθηκε ότι οφείλονταν στην εποχική γρίπη. Αυτοί οι ασθενείς μόλυναν περισσότερο κόσμο στη συνέχεια κι επειδή ο ιός εξαπλώθηκε μη ανιχνευόμενος, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο λόγος για τον τόσο μεγάλο αριθμό περιπτώσεων στη χώρα. Ξεκίνησε απαρατήρητα, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι να συνειδητοποιηθεί, υπήρξαν πολλές αλυσίδες μεταφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά γιατί στην Ιταλία είναι τόσο υψηλό το ποσοστό θανάτου; Δείχνει αυτό κάτι σε σχέση με την Ελλάδα;

Το ποσοστό είναι υψηλό στην Ιταλία γιατί υπήρξαν πολλά κρούσματα στις ηλικιωμένες ομάδες. Από το σύνολο των θανάτων, τουλάχιστον το 45% αφορά ηλικίες άνω των 80% στους οποίους η θνησιμότητα κυμαίνεται κοντά στο 15%. Αντίθετα στην Κίνα υπήρξε ένα μικρός αριθμός κρουσμάτων στους πολύ ηλικιωμένους. 

Για την ώρα δεν αποδίδεται στην Ιταλία μια παραλλαγή του ιού που είναι πιο φονική αλλά το γεγονός ότι η χώρα έχει ένα γηράσκοντα πληθυσμό. Αλλά και η Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά γήρανσης, οπότε τίθεται το ερώτημα αν αυτά τα ποσοστά θνησιμότητας που παρατηρούνται στην Ιταλία μπορεί να τα δούμε και στην Ελλάδα. Η κατάσταση της Ιταλίας σήμερα θα μπορούσε να είναι η κατάσταση μιας άλλης χώρας αύριο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά στοιχεία, περισσότερο από κάθε άλλον κινδυνεύει το υγειονομικό προσωπικό. Περίπου το 10% των γιατρών στη Λομβαρδία έχουν μολυνθεί κατά την Washington Post ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιπροσωπεύουν το 5% του συνόλου των μολυσμένων στη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης