Τρία νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, 11:44
Τρία νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, υπουργών και βουλευτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και απλών πολιτών πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συζήτηση για τη νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος στην Υγεία.

«Στόχος μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας για μια καλύτερη ζωή» ανέφερε ο κ. Δρακόπουλος, αναλύοντας τη νέα πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνει την ίδρυση δύο γενικών νοσοκομείων με μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, σε Κομοτηνή και Σπάρτη, που θα κοστίσει 90 εκατ. ευρώ, και ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ, περιλαμβάνονται:

  • Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και ο εξοπλισμός του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.
  • Η ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα. 
  • Η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
  • Η προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Ο κ. Δρακόπουλος ανακοίνωσε τη δωρεά δύο ελικοπτέρων και δύο αεροπλάνων που θα προστεθούν στην άλλη δωρεά των 143 ασθενοφόρων προς το ΕΚΑΒ, την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET-Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον ελληνικό δημόσιο τονίζοντας ότι την έναρξη υλοποίησης των σημαντικών δωρεών του ΙΣΝ σε όλη την επικράτεια σήμανε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τον Μάρτιο του  2018. «Είμαστε μια ενιαία ομάδα που δουλεύουμε για την αναβάθμιση της υγείας» είπε ο κ. Δρακόπουλος.

Το Νοσοκομείο Κομοτηνής, προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024, θα έχει 181 κλίνες, μονόκλινα και δίκλινα. Το Νοσοκομείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 25.000 τ.μ., και, όπως είπε, θα είναι «πράσινο κτήριο», άρτια εξοπλισμένο με ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας.Το Νοσοκομείο Σπάρτης θα ολοκληρωθεί το 2025 και αρχές 2024 θα είναι έτοιμο και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, κάθε έξι μήνες ομάδα του Ιδρύματος επισκέπτεται τις περιοχές που θα ανεγερθούν τα τρία Νοσοκομεία και ενημερώνει την κοινότητα για την πορεία των έργων. 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στον Ευαγγελισμό, που θα γίνει με δωρεά του ΙΣΝ, της οικογένειας Μαρτίνου και της Αλίκης Περρωτή, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η «ναυαρχίδα» του ΕΣΥ να έχει σύγχρονα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο Β. Κικίλιας απάντησε και στη Ζωή Γραμμάτογλου, πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι, η οποία μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς τελικού σταδίου. Όπως είπε, «σε νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αρχές Μαρτίου περιλαμβάνεται η κατ΄ οίκον βοήθεια, διότι πράγματι είναι κάτι που λείπει».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020, 11:55