Ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες και παρουσιάσεις για επίκαιρα ιατρικά και φαρμακευτικά θέματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στις 18 και 19 Μαΐου. Ομιλητές ήταν καθηγητές Φαρμακευτικής και Ιατρικής από τα 3 τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές, καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας. 

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, το Σάββατο 18 Μαΐου, άρχισε με ένα συγκινητικό γεγονός. Ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσιος Ευγενίδης παρέδωσε στην οικογένεια του φαρμακοποιού Δημητρίου Καραγεωργίου μία επιταγή με ένα συμβολικό ποσό, η οποία θα δοθεί, κατόπιν υπόδειξης της οικογένειας, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στη μνήμη του παιδιού και αδελφού της οικογένειας Σωτήρη Καραγεωργίου, θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Ευγενίδης καλωσόρισε τους συνέδρους και επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «συνεχίζουμε ακάθεκτοι, ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες, να παρέχουμε επιστημονική ενημέρωση, η οποία είναι απαραίτητη για την καλύτερη συμβολή μας στην υγεία των συνανθρώπων μας».

«Το φαρμακείο, ως χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ήδη κατέκτησε επάξια, μέσα από την πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας, τον κομβικό ρόλο που του αξίζει. Το φαρμακείο απέδειξε και αποδεικνύει καθημερινά με συνέπεια ότι δεν είναι απλώς ένα κατάστημα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, μεταξύ και πολλών άλλων ειδών, αλλά ένας χώρος όπου υπάρχει καθημερινά, όλο το 24ωρο, ένας επιστήμονας υγείας, τον οποίο μπορούν να συμβουλεύονται οι συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Ευγενίδης και πρόσθεσε ότι «το φαρμακείο έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αυτό σηματοδοτεί κάποιες αλλαγές στη λειτουργία του, οι οποίες συνοψίζονται σε έναν προσανατολισμό παροχής υπηρεσιών υγείας από τα φαρμακεία. Μίας παροχής υπηρεσιών η οποία θα φέρει και καινούργια ύλη στο φαρμακείο και θα αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες υπάρχουν από τη συνεχή συμπίεση των τιμών των φαρμάκων, που συμβαίνει παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον αντιγριπικό εμβολιασμό και τον αντιτετανικό και ήδη νομοθετήθηκε η διενέργεια όλων των εμβολίων ενηλίκων, ενώ έπεται και συνέχεια».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «για την επιτυχή κατάληξη αυτής της προσπάθειας είμαι βέβαιος ότι συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό πρώτον οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της δια βίου μάθησης του Συλλόγου μας και δεύτερον τα συνέδρια που διοργανώνονται αδιάλειπτα, όπως το ΠΣΕΦ, εδώ και 10 χρόνια. Ο ΦΣΘ επενδύοντας στη γνώση που προσφέρει η εκπαίδευση έχει χαράξει αυτό το δρόμο εδώ και δεκαετίες και τον ακολουθεί απαρέγκλιτα θεωρώντας ότι η επιμόρφωση και η επιστημονική κατάρτιση μάς διαφοροποιούν. Μας κάνουν πιο χρήσιμους στην κοινωνία και μας δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Από την άλλη, όσον αφορά τα συνέδρια, είναι σαφές ότι αποβλέπουν στην επικαιροποιημένη γνώση μας από έγκριτους επιστήμονες, φαρμακοποιούς και γιατρούς. Γι’ αυτό κάθε χρόνο επιλέγονται θέματα που άπτονται των σύγχρονων αναγκών και της καθημερινής πράξης στα φαρμακεία της κοινότητας με στόχο πάντα την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ασθενών που απευθύνονται σε εμάς».  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ευγενίδης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Σύλλογος στην αρχή του 2024 σχετικά με το θέμα της Ενιαίας Φαρμακευτικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, η οποία επρόκειτο να καταργηθεί. Στην προσπάθεια του Συλλόγου να μπορέσει να το αντιμετωπίσει, χρειάστηκε τη βοήθεια εξειδικευμένων νομικών και βουλευτών της Θεσσαλονίκης. Και τελικά επετεύχθη η αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου και η διατήρηση του κεκτημένου. Για τη σημαντική στήριξή τους στο θέμα αυτό ο ΦΣΘ τίμησε τους βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Στράτο Σιμόπουλο και Δημήτρη Κούβελα, καθώς και τον νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ, Ηλία Δημητρέλλο και τον δικηγόρο του ΦΣΘ, Γιώργο Πέικο.

Στον χαιρετισμό του ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης, χαρακτήρισε πρωτοπόρο τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διότι, όπως είπε, «είναι ένας Σύλλογος που δεν περιορίζεται στα συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου, αλλά επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε θέματα επιστημονικά κι απόδειξη είναι αυτό το συνέδριο. Ένα συνέδριο το οποίο επιμορφώνει συνεχώς τους φαρμακοποιούς με τη συνεργασία και καθηγητών Φαρμακευτικής και Ιατρικής για θέματα καθημερινά». 

Ο ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ΠΦΣ, Παναγιώτης Φράγκος τόνισε ότι «ο λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι γιατί θεωρώ ότι αυτού του τύπου τα συνέδρια είναι και ο πυρήνας του πού πρέπει να κινηθεί το επάγγελμά μας και το επόμενο διάστημα. Σας συγχαίρω που κρατάτε ζωντανή τη φλόγα και ως Σύλλογος και ως συνάδελφοι σε όλα τα επίπεδα». 

Ο Πρόεδρος του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Κυριάκος Καχριμάνης επισήμανε ότι «έχουμε φτάσει στο 10ο ΠΣΕΦ και είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η συνέχεια, υπάρχει ενδιαφέρον από τους φαρμακοποιούς και αυτή είναι πράγματι η κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί το επάγγελμα. Δεν υπάρχει λόγος να μην σας αποκαλύψω ότι γίνονται συζητήσεις με τον ΠΦΣ για την κατάρτιση προγραμμάτων πιστοποίησης των φαρμακείων για την παροχή αμειβόμενων υπηρεσιών υγείας. Κάτι που ήδη κάνετε, αλλά θα το κάνετε με την κρατική πιστοποίηση που θα παρέχεται από τα τμήματα Φαρμακευτικής».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τρία στρογγυλά τραπέζια με θέματα «Καθημερινά προβλήματα Γαστρεντερολογίας», «Σύγχρονη αντιμετώπιση και θεραπεία ορθοπαιδικών παθήσεων και κακώσεων» και «Ψυχοφάρμακα- Καθημερινές πρακτικές και μελλοντικές προκλήσεις». Επιπλέον υπήρχε ενότητα με θέμα «Το φαρμακείο καινοτομεί στην ΠΦΥ-Νέες υπηρεσίες πρόληψης για την αντιμετώπιση σοβαρών νόσων στον πληθυσμό της κοινότητας», ενώ πραγματοποιήθηκαν 15 επιστημονικές ομιλίες ιατρικού και φαρμακευτικού ενδιαφέροντος.

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης