Σε ανακοίνωση της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρία παρακολουθεί με αγωνία τη διαρκή υποβάθμιση των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων της Ελλάδας, Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, τα οποία κινδυνεύουν να αναστείλουν τη διεξαγωγή τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα με έκπληξη παρατηρούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποβαθμίζει τις αντιδράσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε προεκλογικές δράσεις και να εξαπολύει προσωπικές επιθέσεις πολιτικών φρονημάτων σε αναισθησιολόγους.

Τα προβλήματα που επικαλούνται οι συνάδελφοι είναι αυτά για τα οποία έχουμε ενημερώσει το υπουργείο Υγείας με επανειλημμένα υπομνήματά μας και δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. Η δύσκολη θέση στην οποία έχουν βρεθεί είναι αποτέλεσμα της επίμονης άρνησης να δοθεί μια γενναία λύση.

Περιμένουμε από το υπουργείο Υγείας να εγκύψει στο πρόβλημα γιατί είναι πραγματικό και να μην το αντιπαρέρχεται στρέφοντας το δημόσιο διάλογο στην απαξίωση της επιστημονικής κοινότητας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως Επιστημονική Εταιρεία που εκπροσωπεί τους αναισθησιολόγους της Ελλάδας θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Ελλάδας ο αριθμός των εξειδικευμένων στην Παιδοαναισθησία αναισθησιολόγων υπολείπεται σημαντικά των οργανικών θέσεων και οι οργανικές θέσεις με τη σειρά τους υπολείπονται του αριθμού που χρειάζεται για να λειτουργήσουν όλες οι εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες.

Τα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν το φυσικό επακόλουθο των κακών συνθηκών εργασίας (υπερεφημέρευση και υπερεργασία) οι οποίες παράλληλα με την αδυναμία επιστημονικής εξέλιξης και τους χαμηλούς μισθούς καθιστούν το ΕΣΥ μη ελκυστικό για τους ιατρούς.

Η μετακίνηση συναδέλφων από νοσοκομεία ενηλίκων για την ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων δημιουργεί θέματα ασφάλειας καθώς η άσκηση της Παιδιατρικής Αναισθησίας έχει σημαντικές διαφορές από την Αναισθησία ενηλίκων και η έλλειψη εμπειρίας σχετίζεται με αύξηση των επιπλοκών στα παιδιά.

Τέλος, ενημερωθήκαμε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη αναισθησιολόγων προέβη σε αναστολή της ολιγοήμερης εκπαιδευτικής άδειας συναδέλφου. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα αντικίνητρο για τους αναισθησιολόγους να διεκδικήσουν θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξηγεί απόλυτα για ποιο λόγο μένουν άγονες οι νέες θέσεις που προκηρύσσονται.

Για ακόμα μία φορά θα θέλαμε να επαναλάβουμε τις προτάσεις μας για την ενίσχυση των προλήψεων στο ΕΣΥ:

  • Θεσμοθέτηση των μετεκπαιδεύσεων όπως της Παιδατρικής Αναισθησιολογίας.
  • Οικονομικά κίνητρα για την κρίσιμη ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.
  • Νομοθέτηση των κατευθυντήριων οδηγιών ασφαλούς αναισθησίας και καταστολής 2018 που είναι αναρτημένες στο ΚΕΣΥ.
  • Προσαρμογή της λειτουργίας των νοσοκομείων στις δυνατότητες του προσωπικού. Κατάργηση των αναγκαστικών μετακινήσεων και “εντέλεσθε”, αναστολή αδειών και άλλων στρατιωτικού πνεύματος εντολών, ώστε να ξαναγίνει αξιόπιστος εργοδότης το νοσοκομείο.
  • Ενίσχυση σε προσωπικό των τμημάτων με έγκαιρη προκήρυξη των κενών θέσεων, πριν τις συνταξιοδοτήσεις αλλά και αναπροσαρμογή των οργανογραμμάτων των αναισθησιολογικών τμημάτων των στα νούμερα των πραγματικών αναγκών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης