«Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών» είναι το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2022, η οποία επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου (XΝΝ)καθώς και τη φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού. Μέσα από μια σειρά δράσεων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν, με στόχο την κάλυψη του ελλείμματος γνώσης και ενημέρωσης για την πρόληψη της νεφρικής νόσου, τη διαχείρισή και αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με στοιχεία της συντονιστικής Επιτροπής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, ένας (1) στους δέκα (10) ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από Χρόνια Νεφρική Νόσο, η οποία χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.1 Η θνητότητα που σχετίζεται με τη Νεφρική Νόσο συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο και προβλέπεται ότι θα αποτελέσει την 5η κατά σειρά κυριότερη αιτία θανάτου, μέχρι το 2040. 2 Αιτία αποτελεί η ελλιπής γνώση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων (Πολίτες, Ασθενείς, Ιατρική και Επιστημονική κοινότητα, Φορείς, Πολιτεία) αναφορικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο, με αποτέλεσμα την αύξηση της θνητότητας που σχετίζεται με τη νόσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (Ε.Ν.Ε) στην Ελλάδα εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες και από αυτά σε ποσοστό 10% είναι αρκετά σοβαρά. Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νεφρικά νοσήματα τελικού σταδίου υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής τους λειτουργίας (αιμοκάθαρση – περιτοναϊκή κάθαρση). Κύριες αιτίες εμφάνισης της χρόνιας νεφρικής νόσου σύμφωνα με την Ε.Ν.Ε, είναι η παχυσαρκία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η νεφρική ανεπάρκεια συνοδεύεται συχνά από αναιμία. Αυτό συμβαίνει διότι οι νεφροί παράγουν την ερυθροποιητίνη που είναι ορμόνη η οποία επιδρά στο μυελό των οστών βοηθώντας τον να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια. Η ερυθροποιητίνη μειώνεται στη νεφρική ανεπάρκεια. Η μείωσή της οδηγεί σε αναιμία. Η αναιμία προκαλεί κούραση διότι δε μεταφέρεται από το αίμα αρκετό οξυγόνο για τις ανάγκες των μυών και του εγκεφάλου. Στη νεφρική ανεπάρκεια συσσωρεύονται στο αίμα νοσηρές ουσίες που κανονικά έπρεπε να αποβάλλονται διαμέσου των ούρων.

Ο επιπολασμός της αναιμίας αναγνωρίζεται ότι αυξάνεται καθώς μειώνεται η νεφρική λειτουργία, παρουσιάζοντας πιο συχνά και με μεγαλύτερη βαρύτητα σε προχωρημένα στάδια ΧΝΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η αναιμία της ΧΝΝ επηρεάζει περίπου το 60% των ασθενών με στάδιο 3-5 και ο επιπολασμός μπορεί να αυξηθεί από 43,0% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 3 σε 93,0% σε ασθενείς με ΧΝΝ σταδίου 5 που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2022, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (Ε.Ν.Ε) πραγματοποιεί δράσεις όπως τη διοργάνωση Διαδικτυακής Ημερίδας Ενημέρωσης Κοινού την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 (17:00-20:45). Η προβολή θα γίνει μέσα από την ιστοσελίδα http://www.worldkidneyday.gr/ και θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Ακόμη μια δράση που θα πραγματοποιηθεί από την Ε.Ν.Ε είναι η φωταγώγηση του Φάρου της Αλεξανδρούπολης στα χρώματα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στο τέλος της Διαδικτυακής Ημερίδας που προαναφέρθηκε.

Τέλος, πρόκειται να προβληθεί σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter…), βίντεο με κοινωνικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση του Κοινού για την Υγεία των Νεφρών.

Επιπλέον με την υποστήριξη της Astellas, υλοποιείται εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και όλων των εμπλεκομένων πλευρών αναφορικά με τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας,τη διατήρηση της καλής λειτουργίας τους καθώς και για την αναιμία στη ΧΝΝ.
Το μήνυμα της εκστρατείας είναι «η Σιωπή των Νεφρών», αναδεικνύοντας τη σημασία της πρόληψης και του τακτικού ελέγχου της υγείας των νεφρών καθώς στα πρώτα στάδια της, οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα.

Οι δράσεις ξεκινάνε με installation στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας στο οποίο θα υπάρχει ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού. Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας αποτελεί ένα τηλεοπτικό και ρ/φ σποτ, τα οποία θα προβληθούν/μεταδοθούν ως κοινωνικό μήνυμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας μέσω του site www.silentkidney.gr, (το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος Απρίλιου 2022) οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αναζητήσουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία των νεφρών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας κ. Πετράς Δημήτριος Διευθυντής Νεφρολογικού τμήματος «ΓΝΑ Ιπποκράτειο» αναφερόμενος στην ενημερωτική εκστρατεία τόνισε: «Η Νεφρική Νόσος μας αφορά όλους (Πολίτες, Ασθενείς, Επιστημονική και Ιατρική κοινότητα, Φορείς, Πολιτεία) καθώς πρόκειται για μια «σιωπηλή» χρόνια νόσο, με σοβαρές συνέπειες για τον ασθενή. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι συχνότερη από ότι πιστεύαμε στο παρελθόν. Υπολογίζεται ότι ένα 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από ΧΝΝ. Στόχος μας είναι με την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στο επίπεδο της πρόληψης, να ενθαρρύνουμε το ευρύ κοινό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να φροντίζει για τον τακτικό έλεγχο της υγείας των νεφρών. Επίσης στο επίπεδο της διαχείρισης της νόσου, στους ασθενείς με ΧΝΝ, είναι σημαντική η διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, να υποστηρίξουμε τους Ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην ανάπτυξη των κλινικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών με ΧΝΝ, σε όλο το φάσμα της, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της ΧΝΝ έως τη δευτερογενή και τριτογενή πρόληψη και τη φροντίδα της νεφρικής ανεπάρκειας. Ακόμα ως επιστημονική εταιρεία να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς για την υιοθέτηση πρακτικών που θα συμβάλλουν στην πρόληψη αλλά και στην διαχείριση της νόσου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των ασθενών και την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο κ. Χρήστος Σβάρνας, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών τόνισε: «η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού αποτελεί μια ηχηρή πρόσκληση προς όλους για να ενημερωθούμε για τη σημασία της υγείας των νεφρών,να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες των ασθενών με ΧΝΝ αλλά και να γνωρίσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας τους. Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) συσχετίζεται µε υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία, παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου απαιτεί την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Η ενθάρρυνση της υιοθέτησης πρωτοβουλιών για την καταλληλότερη κατανομή πόρων που αξιοποιούνται στην αντιμετώπιση της νεφρικής νόσου και βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών με ΧΝΝ, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην παροχή ουσιαστικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών, απαραίτητων για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της υγείας των νεφρών, καθώς και για ζητήματα που σχετίζονται με τη ΧΝΝ και αφορούν σε άγχος, κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές κινητικότητας και αδυναμίας των ασθενών».

Ο κ. Χαράλαμπος Λάμπρου, Πρόεδρος ΔΣ και Γενικός Διευθυντής της Astellas, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας επισήμανε: «Η Astellas συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αλλαγών στην υγειονομική περίθαλψη, μεταφράζοντας την καινοτόμο επιστήμη σε αξία για τους ασθενείς και κάνοντας πράξη τη φιλοσοφία της «Αλλάζοντας το αύριο».

Στο πλαίσιο βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης ασθενών αλλά και του ευρύτερου κοινού, στόχος μας είναι να τους ευαισθητοποιήσουμε πρωτίστως για την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Η γνώση βοηθά τους ασθενείς να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε καλύτερες θεραπευτικές επιλογές που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους και το ευρύτερο κοινό να κατανοήσει τη σημασία της πρόληψης. Σε αυτή τη φιλοσοφία στηρίζουμε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, η οποία αποτελεί πρόσκληση προς όλους να ενημερωθούν για τη σημασία της καλής υγείας των νεφρών, τη σημασία της πρόληψης αλλά και τη διαχείριση της νόσου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης