Την πρόθεση για επέκταση του επενδυτικού clawback ως το 2030 προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέροντας ότι «Ο κλάδος γέννησε 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις», και πρόσθεσε: «Έχουμε την πρόθεση το επενδυτικό clawback που ισοδυναμεί με 75 εκατ. ευρώ το χρόνο και που ουσιαστικά χρηματοδοτήθηκε και από το Ταμείο Ανάκαμψης, να το επεκτείνουμε χρονικά ως το 2030 και να στηριχθεί με εθνικούς πόρους».
Πέραν αυτού του στόχου, ο Υπουργός έκανε μια δεύτερη επισήμανση που αφορά τα κεφάλαια που διατίθενται μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως είπε συγκεκριμένα, «ένα κομμάτι είναι το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης που αποζημιώνει το κράτος και ένα άλλο κομμάτι αφορά ουσιαστικά το clawback». «Το όριο αυτό,» πρόσθεσε, «αυξάνεται οργανικά κάθε χρόνο από την αύξηση του ΑΕΠ και μάλιστα τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης «στο νομοσχέδιο που θα φέρουμε με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, θα επεκτείνουμε αυτή την αύξηση για 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο ως το 2030». Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υπουργός διεμήνυσε ότι «με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες που θα έχουμε, με βάση τους βαθμούς ελευθερίας, θα στηρίξουμε ολοένα και περισσότερο κάθε κλάδο που κρίνουμε ότι έχει προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ, εξαγωγικό πρόσημο, καθώς και πρόσημο καινοτομίας και παραγωγικότητας». Σίγουρα, αυτός είναι ένας τέτοιος κλάδος τόνισε αναφερόμενος στον χώρο του φαρμάκου.
Αναφερόμενος στο κομμάτι ψηφιοποίησης της Υγείας, ο Υπουργός χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα που μέσω αυτού η χώρα έχει πρόσβαση σε έναν τεράστιο πλούτο δεδομένων».