Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, η γρίπη εξαπλώνεται ευκολότερα όταν η απόλυτη υγρασία είναι χαμηλότερη στην ατμόσφαιρα όταν δηλαδή κάνει κρύο έξω και ο αέρας είναι πιο ξηρός. Αυτό γίνεται καθώς οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ζουν περισσότερο και μεταφέρονται ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η απόλυτη υγρασία μετρά τη συνολική ποσότητα υδρατμών στον αέρα σε μια δεδομένη θερμοκρασία, ενώ η σχετική υγρασία είναι το ποσοστό (η αναλογία) των υδρατμών στην ατμόσφαιρα, ένα νούμερο που αλλάζει με τη θερμοκρασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μέχρι τώρα μελέτες είχαν εστιάσει στη σχετική υγρασία και δεν είχαν διαπιστώσει κάποια σχέση με τη γρίπη. Αιτίες εξάπλωσης της γρίπης θεωρούνταν  το κρύο περιβάλλον και το χαμηλότερο επίπεδο βιταμίνης D (λόγω μικρότερης έκθεσης στον ήλιο) που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νέα έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον με επικεφαλή τον Τζέφρι Σάμαν, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Proceedings of the National Academy of Sciences των ΗΠΑ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απόλυτη υγρασία όντως έχει στενή σχέση με τη γρίπη και εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης