Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά δίαιτες όπως είναι η μεσογειακή διατροφή μειώνουν τα ποσοστά εκδήλωσης Αλτσχάιμερ. Στα πρώιμα στάδια της άνοιας παρατηρείται οξειδωτική βλάβη στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις στον εγκέφαλο που επιδεινώνουν τη βαρύτητα της άνοιας.
Οι αντιοξειδωτικοί και νευροπροστατευτικοί παράγοντες που περιέχονται στα τρόφιμα φαίνεται ότι παρέχουν προστασία κατά της άνοιας. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μικρότερο ποσοστό εκδήλωσης της νόσου Alzheimer και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία της άνοιας. Για την πρόληψη της άνοιας συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, μικρομερίδων λιπαρών ψαριών αλλά και ξηρών καρπών, σπόρων, ελαιολάδου, πράσινου τσαγιού και κόκκινου κρασιού.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, σε ένα δείγμα 8.000 υγιών ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι άνθρωποι που κατανάλωναν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια ενώ η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μία φορά την ημέρα μείωνε τον κίνδυνο κατά 35%. Ωστόσο η κατανάλωση άλλων τύπων λαδιών που περιέχουν ω-6, όπως το ηλιέλαιο αντί για ω-3 λιπαρά διπλασίαζε τον κίνδυνο.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να περιορίσουν τη βλάβη στα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών κυττάρων, που είναι αθροιστική κατά τη διάρκεια της ζωής.