Τα βακτήρια της επικίνδυνης μηνιγγίτιδας δρουν με «ύπουλο» τρόπο μιμούμενα τα ανθρώπινα κύτταρα, προκειμένου να αποφύγουν τις άμυνες του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος αποκάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες.

Η έρευνα που έγινε στα πανεπιστήμια Οξφόρδης και Imperial College του Λονδίνου η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα παρέχουν καλύτερη προστασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μηνιγγίτιδα προκαλεί μια φλεγμονή στις μεμβράνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η μόλυνση μπορεί να οφείλεται σε ιό ή βακτήριο, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πολύ πιο σοβαρή και οδηγεί σε θάνατο στο 5% περίπου των περιπτώσεων. Η ασθένεια πλήττει κυρίως βρέφη και νεαρά παιδιά, αλλά προσβάλλει επίσης εφήβους και ενήλικες.

Η κυριότερη αιτία μόλυνσης είναι το βακτήριο Neisseria meningitides, που έχει διάφορες μορφές. Η έρευνα μελέτησε τον τρόπο που μια πρωτεϊνη στο εξωτερικό περίβλημα του βακτηρίου επιτρέπει σε αυτό να ξεφεύγει τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού συστήματος κι έτσι να διαφεύγει την εξόντωσή του. Η πρωτεϊνη
επιτρέπει στα βακτήρια να εμφανίζονται σαν ανθρώπινα κύτταρα και έτσι να «καμουφλάρονται».

Η νέα έρευνα μπορεί να  συμβάλει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων εμβολίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης