Ζήσης Ψάλλας

Ένας ειδικός τύπος ανοσοκυττάρου απαντάται συχνότερα στην αρτηριακή πλάκα σε ασθενείς που είχαν πρόσφατο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στα Scientific Sessions 2019, της American Heart Association.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εύρημα εγείρει το ενδεχόμενο ότι η στοχευμένη ανοσοθεραπεία θα μπορούσε κάποια μέρα να μειώσει την εμφάνιση καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Σε δύο ξεχωριστές ομάδες ασθενών, οι ερευνητές ανέλυαν την πλάκα από συνολικά 38 ασθενείς (μέση ηλικία 72 ετών, 40% γυναίκες) που υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία απομάκρυνσης της πλάκας η οποία περιορίζει το άνοιγμα στις καρωτιδικές αρτηρίες μειώνοντας την παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Μερικοί ασθενείς δεν είχαν συμπτώματα, ενώ άλλοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο τους προηγούμενους έξι μήνες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά μια τεχνική που ονομάζεται κυτταρομετρία μάζας για να βρουν τη βασική κυτταρική σύνθεση του ιστού της πλάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρήκαν ότι:

  • Τα Τ-κύτταρα κυριαρχούν στις προχωρημένες πλάκες.
  • Ένας υποτύπος κυττάρων Τ, που ονομάζονται CD4-θετικά κύτταρα μνήμης (CD4-positive effector memory cells), ήταν πιο συνηθισμένος σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως εγκεφαλικό επεισόδιο ή μίνι-εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτή η ανάλυση υπογραμμίζει ότι υπάρχει εντοπισμένη φλεγμονή που κατευθύνεται από κύτταρα Τ σε αρτηριοσκληρωτική πλάκα που δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε συστηματική ανοσολογική αντίδραση.

Σε αποτελέσματα που η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία θεωρούσε μία από τις κορυφαίες προόδους του 2017, η πολυκεντρική δοκιμή CANTOS διαπίστωσε ότι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια θα μπορούσαν να μειωθούν δίνοντας ένα φάρμακο, την κανακινουμάμπη (canakinumab), η οποία μειώνει τη φλεγμονή με τη στόχευση της ανοσοκυτταρικής ιντερλευκίνης-1 βήτα. Αυτή η μελέτη ορόσημο απέδειξε τη φλεγμονώδη θεωρία των καρδιακών παθήσεων.

Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι η πλάκα σε ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι γεμάτη με Τ-κύτταρα που αποτελούν μέρος του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος, μια εξειδικευμένη δεύτερη γραμμή άμυνας στο σώμα, γεγονός που μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπιστούν στόχοι για νέες ανοσοθεραπείες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης