To τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα RO.S.A. ήρθε και χρησιμοποιείται από τον Ιανουάριο του 2020 στο Μediterraneo Hospital.

Η τεχνολογία αιχμής θεωρείται απαραίτητη πλέον, γιατί ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν φυσικά και αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις και απαιτούν πλέον, μετά την αρθροπλαστική, να μην εγκαταλείπουν τον αθλητισμό, τοn χορό, την κολύμβηση και ειδικότερα τις δραστηριότητες που είχαν πριν από την οστεοαρθρίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεπώς, στις μέρες μας το ζητούμενο είναι η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής να μας δίνει μία άρθρωση που να ομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τη φυσιολογική τους άρθρωση. Το νέο ρομποτικό σύστημα χρησιμοποιεί, βασίζεται και αξιοποιεί την εμπειρία του χειρουργού και δίνει ακρίβεια και αποτελέσματα που βασίζονται σε δεδομένα. Το ρομποτικό σύστημα RO.S.A. πήρε έγκριση λειτουργίας από τον Αμερικανικό οργανισμό F.D.A. τον Ιανουάριο του 2019 και αποτελεί εξέλιξη των προηγούμενων ρομποτικών συστημάτων.

Το ρομπότ στην κλινική του Mediterraneo Ηospital χρησιμοποιείται από τον Διευθυντή Ορθοπαιδικό κ. Δαρμανή (πιστοποιημένος στο εξωτερικό στη χρήση του), σε ειδικά οργανωμένο τμήμα με εξειδικευμένο προσωπικό χειρουργείου και ειδικούς τεχνολόγους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι προσφέρει η ρομποτική τεχνολογία:

  • Ακριβέστερη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, το οποίο συνεπάγεται φυσιολογικότερη αίσθηση του γόνατος μετά τη χειρουργική επέμβαση.

  • Επαναληψιμότητα, δηλαδή όσες φορές και να κάνουμε την επέμβαση να πετυχαίνουμε το ίδιο άριστο αποτέλεσμα (Accuracy-precision). 

  • Βελτιωμένη ασφάλεια και ελαττωμένο ρίσκο για κάκωση στα παρακείμενα μόρια (αγγεία, νεύρα, μύες, δέρμα).

  • Μικρότερες τομές που σημαίνουν συντομότερη αποθεραπεία, λιγότερο πόνο.

  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.

  • Αποφυγή επιπλοκών, όπως πνευμονική εμβολή, και μικρότερη απώλεια αίματος από ό,τι έχουν οι συμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούν τους ενδομυελικούς οδηγούς για να «μετρήσουμε» το γόνατο.

  • Πραγματοποίηση αρθροπλαστικής και τοποθέτηση εμφυτεύματος σε ειδικές περιπτώσεις (με παραμορφώσεις ή και με συνυπάρχοντα εμφυτεύματα), όπου δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί η πρόθεση με την κλασική τεχνική.

  • Βελτιωμένη συνολική ικανοποίηση ασθενούς και πιθανώς μεγαλύτερη διάρκεια του εμφυτεύματος.

Φυσικά η ρομποτική αρθροπλαστική προϋποθέτει, πέρα από την πιστοποίηση του χειρουργού, να είναι α) έμπειρος χειρουργός με εξειδίκευση τουλάχιστον ενός έτους σε κέντρο του εξωτερικού, και β) να υπάρχει… ρομπότ. Το αναφέρουμε αυτό διότι πολλές φορές βλέπουμε να αναφέρεται ρομποτική παρέμβαση και ρομπότ σε συσκευές που δεν διαθέτουν καν ρομποτικό βραχίονα, απλώς είναι συσκευές ψηφιακής υποβοήθησης, δηλαδή συμβουλεύουν απλώς τον χειρουργό, χωρίς να έχουν ενεργητική παρέμβαση.

Σπύρος Δαρμανής, M.Sc, Ph.D, Ορθοπαιδικός Διευθυντής Μediterraneo Hospital Πιστοποιημένος για ρομποτική αρθροπλαστική RO.S.A

Η τεχνολογία αιχμής του συστήματος RO.S.A. μάς επιτρέπει να εξατομικεύουμε το χειρουργικό πλάνο βασιζόμενοι στις ανατομικές παραλλαγές των οστών και των μαλακών μορίων κάθε ασθενούς πριν την αρθροπλαστική γόνατος, γεγονότα που επιτρέπουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και ακρίβεια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Διεγχειρητικά, μπορούμε να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε το χειρουργικό πλάνο, βασιζόμενοι στα ευρήματα του χειρουργείου σε πραγματικό χρόνο. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την ακριβή οστεοτομία (με ακρίβεια χιλιοστού), την εξισορρόπηση των μαλακών μορίων και τελικά την ευθυγράμμιση των εμφυτευμάτων με βάση την κινηματική τρισδιάστατη ευθυγράμμιση και όχι τη στατική ευθυγράμμιση του γόνατος που πραγματοποιούνταν στις αρθροπλαστικές γόνατος μέχρις σήμερα.

Το ρομποτικό σύστημα RO.S.A. βοηθά να πραγματοποιηθεί η αρθροπλαστική με τέτοιο τρόπο ώστε να ομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τη φυσιολογική άρθρωση, και, όπως βλέπουμε και στη διεθνή βιβλιογραφία, οι περισσότεροι ασθενείς με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας αναφέρουν ότι το γόνατο το αισθάνονται περισσότερο «δικό τους», περίπου σαν το φυσιολογικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης