Γράφει ο Δρ. Μιχαήλ Σ. Κούρκουλος Διευθυντής Χειρουργός Mediterraneo Hospital, Χειρουργός Γαστρεντερικού – Λαπαροσκόπος Χειρουργός

Ποιες είναι οι κλασικές επεμβάσεις απώλειας βάρους και τι καινούργιο υπάρχει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γαστρικό μπαλόνι, ο γαστρικός δακτύλιος, η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve), η λαπαροσκοπική θολοπτύχωση, το γαστρικό bypass ή mini bypass αποτελούν τις συνήθεις και αρκετά επιτυχημένες λύσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με τα συν και τα πλην που θα σας εξηγήσει ο θεράπων ιατρός σας.

Σήμερα, έρχεται να προστεθεί στο οπλοστάσιό μας η Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική, η νέα τεχνική στις επεμβάσεις απώλειας βάρους.

Η Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική διενεργείται με γενική αναισθησία στο χειρουργείο με τη χρήση επεμβατικού ενδοσκοπίου μέσω γαστροσκόπησης, χωρίς καθόλου τομές με τη χρήση του εξειδικευμένου συστήματος Overstitch. Πραγματοποιείται εσωτερική συρραφή του στομάχου, ώστε να περιοριστεί η χωρητικότητά του. Εφόσον η επέμβαση είναι επιτυχής, ο πάσχοντας έχει μικρότερο στομάχι  που γεμίζει ταχύτερα, με πολύ μικρότερα γεύματα. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και τελικά η απώλεια βάρους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πόσο ασφαλής και πόσο αποτελεσματική είναι η Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική;

Η σωστή επιλογή υποψηφίων μειώνει σημαντικά τις ούτως ή άλλως συγκριτικά λίγες πιθανότητες επιπλοκών, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν είτε με προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, είτε με προηγούμενες φλεγμονές κοντά στο στομάχι (π.χ. χολοκυστίτιδα, παγκρεατίτιδα). Επομένως, καταλαβαίνετε πόσο σημαντική είναι η λήψη λεπτομερούς ιστορικού. 

Οι ως τώρα μελέτες εμφανίζουν πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Εφόσον η επέμβαση διενεργείται από εξειδικευμένη ομάδα και με προσεκτική επιλογή πασχόντων, η απώλεια βάρους υπολογίζεται γύρω στο 40%!

Είναι μια μαγική λύση για την απώλεια βάρους η Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική;  

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, γίνεται προσπάθεια να εφαρμόζουμε ένα μοντέλο εξατομικευμένων θεραπειών, θεραπείες δηλαδή που είναι «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα του πάσχοντα. 

Με τα ως τώρα δεδομένα, η Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική δε μπορεί να υποκαταστήσει τις εξειδικευμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όσον αφορά πάσχοντες με Νοσογόνο Παχυσαρκία ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από άλλες μεταβολικές παθήσεις . Βρίσκει, όμως πολύ ευρεία εφαρμογή σε παχύσαρκα άτομα, που δεν πληρούν τα κριτήρια για μια από τις κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας, αλλά θα ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι πιο αποτελεσματικό από το γαστρικό μπαλόνι.

Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για Ενδοσκοπική Γαστροπλαστική;

Βασικό ρόλο στην επιλογή της κατάλληλης θεραπείας του πάσχοντα παίζει η Ομάδα Μεταβολισμού. Αφού γίνει η εκτίμηση από τους ειδικούς της ομάδας, και λαμβάνοντας υπόψη την προσήλωση του πάσχοντα στην προσπάθεια απώλειας βάρους με ιατρική παρακολούθηση, λαμβάνεται η απόφαση για την ιδανική περαιτέρω αντιμετώπιση.

Ο ιδανικός υποψήφιος για μια τέτοια επέμβαση δεν παρουσιάζει επιπλοκές από την πάθηση, δεν έχει ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων ή φλεγμονών στην περιοχή και,  τέλος, δεν υπόκειται σε περιορισμό ένδειξης λόγω λιγότερο υψηλού Δείκτη μάζας σώματος. 

Πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις επεμβάσεις παχυσαρκίας και για το ποια είναι η ιδανική επέμβαση για τον ίδιο; 

Ο ασθενής μπορεί να απευθυνθεί στην Ομάδα Μεταβολισμού του Mediterraneo Hospital, που αποτελείται από εξειδικευμένους χειρουργούς, ενδοκρινολόγους,  παθολόγους, διαιτολόγους και ψυχολόγους. Η συνεκτίμηση του ιατρικού ιστορικού και του ιατρικού φακέλου του ασθενούς θα «δείξουν» την ιδανική επέμβαση για τον κάθε υποψήφιο. Είμαστε εδώ για να λύσουμε τις απορίες σας, να συζητήσουμε τις ανησυχίες σας και να αποφασίσουμε μαζί πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σας.

Ο Δρ. Μιχαήλ Σ. Κούρκουλος, Διευθυντής Χειρουργός στο Mediterraneo Hospital, υπενθυμίζει ότι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι η αλλαγή τρόπου ζωής.  Καθημερινή σωματική άσκηση και βελτίωση της διατροφής,  συνήθως αρκούν για σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτό δεν αρκεί. Εκεί παρεμβαίνει η Μεταβολική Ιατρική, αρχικά με προσπάθεια απώλειας βάρους υπό την επίβλεψη Ομάδας Μεταβολισμού (χειρουργός με εκπαίδευση και εμπειρία στη χειρουργική του γαστρεντερικού, ενδοκρινολόγος ή διαβητολόγος, διαιτολόγος και ψυχολόγος με εκπαίδευση στις μεταβολικές παθήσεις). Εάν και τότε η απώλεια βάρους δεν είναι η αναμενόμενη, υπάρχει ένδειξη για κάποια επέμβαση απώλειας βάρους. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης