Θάνος Ξυδόπουλος

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ένα νέο αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που περιέχει αρσενικό. Η αρσινοθρικίνη (arsinothricin) είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από τα βακτηρίδια του εδάφους. Μέρος αυτής της διεθνούς ομάδας είναι ερευνητές από το Florida International University.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αντιβιοτικό αρσινοθρικίνη ή AST, είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από βακτήρια του εδάφους και είναι αποτελεσματικό εναντίον πολλών τύπων βακτηρίων, πράγμα που σημαίνει ευρύ φάσμα», δήλωσε ο Barry Rosen, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. Η αρσινοθρικίνη είναι το πρώτο και μόνο γνωστό φυσικό αντιβιοτικό που περιέχει αρσενικό και έχουμε μεγάλες ελπίδες για αυτό».

«Οι άνθρωποι φοβούνται όταν ακούν τη λέξη αρσενικό επειδή μπορεί η ουσία να είναι τοξίνη και καρκινογόνος, αλλά η χρήση του αρσενικού ως αντιμικροβιακού και αντικαρκινικού παράγοντας είναι καθιερωμένη», λέει ο Rosen.

Πολύ αποτελεσματικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε εξαντλήσει τα εργαλεία για την καταπολέμηση αυτών των ασθενειών. Χρειαζόμαστε ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό για την επίλυση αυτού του προβλήματος», λέει ο Masafumi Yoshinaga, ο άλλος συγγραφέας. «Έχουμε δείξει ότι αυτή η νέα νέα ένωση αρσενικού μπορεί να είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό».

Η ομάδα επιστημόνων τέσταρε το νέο αντιβιοτικό και βρήκε ότι είναι “πολύ αποτελεσματικό” εναντίον ορισμένων από τα πιο διαβόητα βακτηρίδια που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένου του Ε. Coli που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές εντερικές λοιμώξεις και το ανθεκτικό στην καρβαπενέμη Enterobacter cloacae που αποτελεί τον ένοχο για την αύξηση των λοιμώξεων στις μονάδες νεογνών και εντατικής θεραπείας και ένα από τα παθογόνα προτεραιότητας τα οποία έχουν οριστεί από τον ΠΟΥ. Το αντιβιοτικό “δούλεψε” επίσης κατά του Mycobacterium bovis, που προκαλεί φυματίωση στα βοοειδή κάτι που υποδηλώνει τη δυνατότητα θεραπείας της φυματίωσης στον άνθρωπο.

Θα απαιτηθούν περαιτέρω δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της τοξικότητας του αντιβιοτικού σε ζώα και ανθρώπους.

Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature’s Communication Biology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης