Μπορεί το χρώμα τους να προκαλεί εντύπωση, η διατροφική αξία τους όμως αφήνει τους πάντες άφωνους. Οι μωβ ντομάτες, που δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια του Κέντρου «John Innes» στη Βρετανία, είναι εμπλουτισμένες με τη χρωστική ουσία ανθοκυανίνη, η οποία έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Προέκυψαν από τη «διασταύρωση» της κοινής ντομάτας με το γνωστό λουλούδι «σκυλάκι», από όπου πήραν και το μωβ χρώμα.
Σε πολλές επιστημονικές έρευνες έχει αποδειχτεί ότι οι ανθοκυανίνες, που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε φρούτα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο. Επιπλέον, αποτελούν ασπίδα προστασίας από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος και άλλες εκφυλιστικές νόσους λόγω γήρανσης. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη χρωστική ουσία διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενισχύει την όραση και δρα προληπτικά στην εκδήλωση διαβήτη.
Είναι γνωστό ότι οι συνηθισμένες, κόκκινες ντομάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως η λυκοπένη και τα φλαβονοειδή. Αν και οι μωβ ντομάτες δεν έχουν δοκιμασθεί ακόμα στους ανθρώπους, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα οφέλη τους θα είναι μεγάλα για την υγεία όσων θα τις εντάξουν στο διαιτολόγιό τους.