Τελευταία νιώθει τσιμπήματα στο στήθος, επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα και στο κρεβάτι…υπάρχουν «ατυχήματα». Αν πράγματι νοιάζεστε για τον σύντροφό σας, ενθαρρύνετέ τον να κάνει ετήσιο τσεκάπ.

Μπορεί προβλήματα υγείας να αντιμετωπίζουν και τα δύο φύλα, όμως είναι γεγονός ότι ορισμένες ασθένειες πλήττουν κατεξοχήν το «ισχυρό φύλο», ενώ κάποιες άλλες είναι εντελώς ανδρική υπόθεση.

Πόνος στο στήθος; Η καρδιά σας κάτι θέλει να πει.

Τελευταία νιώθετε «τσιμπηματάκια» στο στήθος ή δυσφορία στο κέντρο του θώρακα; Έχετε καθημερινά πόνο μικρής διάρκειας (5-10 λεπτών) που συνήθως εμφανίζεται όταν ανεβαίνετε σκάλες, κουβαλάτε ψώνια ή ακόμη κι όταν περπατάτε;

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας ακόμη κι αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Ένας υπέρηχος καρδιάς ή και αορτής και μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων είναι απαραίτητες για να γίνει η διάγνωση.

Μεγάλη κοιλιά; Μην την προσπερνάτε!

Αν δεν είστε παχύσαρκος, παρουσιάζετε αυξημένη περίμετρο κοιλιάς; Μην επαναπαύεστε. Η «κοιλίτσα» φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινή και επικίνδυνη, ακόμη κι αν έχετε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται καλά στην τακτική άσκηση και στην υγιεινή διατροφή. Ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Παν/μίου Κρήτης, κ. Αντώνης Καφάτος συμβουλεύει: «Όσοι έχετε μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από τη φυσιολογική (>102 εκατοστά), ελαττώστε τις θερμίδες που παίρνετε, και κυρίως τα λίπη. Κάντε κάθε μέρα μία ώρα μέτρια προς εντατική άσκηση, όποιο είδος σας αρέσει. Και θυμηθείτε πως η τοπική άσκηση βοηθά πολύ. Οι μοναχοί που κάνουν 100 έως 1000 μετάνοιες την ημέρα δεν έχουν καθόλου κοιλιακό πάχος!».

Συχνουρία; Κάτι τρέχει με τον προστάτης σας.

Επισκέπτεστε την τουαλέτα συχνότερα από το αναμενόμενο; Μήπως η επιτακτική ανάγκη για ούρηση σας ξυπνά 2-3 φορές και τη νύχτα;

Χωρίς καθυστέρηση να επισκεφθείτε έναν ουρολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει δύο διαγνωστικές εξετάσεις: Τη δακτυλική εξέταση, με την οποία ο γιατρός συμπεραίνει το μέγεθος, την υφή και σύσταση του προστάτη, αλλά και την εξέταση PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο). Η τιμή που θα προκύψει από αυτή την εξέταση θα συνεκτιμηθεί και με τη δακτυλική εξέταση, ώστε να οδηγήσει τον γιατρό σε σαφή συμπεράσματα.

Είναι γεγονός πως οι άντρες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμελούν την υγεία τους και , ακόμη χειρότερα, δεν δίνουν καμία σημασία στα προειδοποιητικά σημάδια που ενδεχομένως να υποδηλώνουν κάποια ασθένεια. Και όμως, και σε αυτήν την περίπτωση η πρόληψη σώζει!

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη