Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατέληξε μια νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία οι έγκυες που φοβούνται να γεννήσουν, τελικά, όταν φθάνει η ώρα, έχουν τοκετό που διαρκεί περισσότερο σε σχέση με τις γυναίκες που βλέπουν την όλη διαδικασία πιο χαλαρά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σαμάνθα Σάλβενσεν Άνταμς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακέρσους, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα (την πρώτη στον κόσμο που μελετά το θέμα), μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 2.200 εγκύων, οι μισές από τις οποίες δεν είχαν ξαναγεννήσει. Συνολικά, όπως δήλωσαν, το 7,5% των γυναικών φοβούνταν τον επερχόμενο τοκετό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Νορβηγοί γιατροί διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, οι φοβισμένες έγκυες είχαν τελικά τοκετό που διήρκεσε μιάμιση ώρα περισσότερο (περίπου οκτώ ώρες) σε σχέση με τις πιο θαρραλέες, που χρειάστηκαν γύρω στις 6,5 ώρες. Όμως, αν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να συνέβαλαν στην επιμήκυνση του τοκετού, όπως η επισκληρίδιος αναισθησία, τότε, κατά τους ερευνητές, ο παράγων του φόβου από μόνος του εκτιμάται ότι αυξάνει κατά 47 λεπτά τη διάρκεια του τοκετού κατά μέσο όρο.

Ο φόβος του τοκετού επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, οδηγεί σε μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειασθεί επείγουσα καισαρική τομή (ποσοστό 10,9% έναντι 6,8%) ή η γέννα του μωρού να απαιτήσει τη χρήση χειρουργικών λαβίδων (ποσοστό 17% έναντι 10,6%). Πάντως, παρά τον φόβο τους, το 89% των εγκύων κατάφερε να γεννήσει με φυσιολογικό τρόπο, έναντι ποσοστού 93% μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν τέτοιο φόβο.

Ο φόβος και το άγχος πριν από τη γέννα μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση των ορμονών κατεχολαμινών στο αίμα, οι οποίες, με τη σειρά τους, μειώνουν την ικανότητα συστολών της μήτρας, γεγονός που παρατείνει τον τοκετό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης