Ο θύμος αδένας βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την καρδιά και τα μεγάλα αγγεία και πίσω από το στέρνο μας. Μέχρι τα πρώτα χρόνια της ζωής μας παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού κι έπειτα υποστρέφει, δηλαδή σχεδόν εξαφανίζεται. Σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να παρατηρείται φυσιολογικά ένα υπόλειμμα θύμου αδένα, όπως χαρακτηρίζεται, στην αξονική τομογραφία.

Μυασθένεια Gravis ή βαρεία μυασθένεια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μυασθένεια είναι μια αυτοάνοση νόσος των μυών που οφείλεται σε κάποια αντισώματα που εμποδίζουν την ομαλή μετάβαση του ερεθίσματος από το νευρικό μας σύστημα στους μυς και κατά συνέπεια προκαλείται διαταραχή στην επικοινωνία νεύρων και μυών.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη και ταχεία κόπωση, την αδυναμία των άνω και κάτω άκρων, την πτώση του βλεφάρου του ματιού και κάποιες φορές δυσκολία στην αναπνοή εάν επηρεάζονται οι αναπνευστικοί μας μύες.
Έχει τεκμηριωθεί ότι υπάρχει συσχέτιση της μυασθένειας με το θύμο αδένα και γι’ αυτό συνιστάται πάντα η χειρουργική αφαίρεσή του (θυμεκτομή) είτε συνδυάζεται με θύμωμα είτε όχι. Η φαρμακευτική θεραπεία που έχει εγκρίνει ο νευρολόγος συνεχίζεται για αρκετό καιρό μετά τη θυμεκτομή», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, MSc, FEBTS Χειρουργός Θώρακα, Διευθυντής Β΄ Θωρακοχειρουργικής Κλινικής/Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Θώρακος, Metropolitan General.

Θυμεκτομή ρομποτικά ή θωρακοσκοπικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, ρομποτικά (Robotic-Assisted Thoracic Surgery/RATS) ή θωρακοσκοπικά (Video-Assisted Thoracic Surgery/VATS), μέσω 3 μικρών οπών στο θωρακικό τοίχωμα – συνήθως από τη δεξιά πλευρά. Στη ρομποτική χειρουργική χρησιμοποιείται το σύστημα Da Vinci Xi ενώ στη θωρακοσκοπική χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της θωρακοσκοπικής χειρουργικής. Το σημαντικότερο είναι ότι με τις παραπάνω τεχνικές αποφεύγεται η στερνοτομή, δηλαδή η χειρουργική τομή του στέρνου – του οστού που βρίσκεται μπροστά στη μέση γραμμή του θώρακά μας.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με μυασθένεια, η θυμεκτομή μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση ή σε σημαντική μείωση της φαρμακευτικής αγωγής. Τα αποτελέσματα φαίνονται μετά τον πρώτο χρόνο.

«Μετά από ρομποτική ή θωρακοσκοπική θυμεκτομή ο χρόνος νοσηλείας κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 3 μέρες. Το απόγευμα της ημέρας του χειρουργείου ο ασθενής μπορεί να περπατήσει και να σιτισθεί κανονικά. Ο σωλήνας παροχέτευσης που τοποθετείται πάντα μετά το χειρουργείο αφαιρείται συνήθως 2 ημέρες μετά. Ο πόνος είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση και ο χρόνος νοσηλείας μικρότερος.

Θυμεκτομή γίνεται επίσης και σε παρουσία όγκων του θύμου αδένα (θύμωμα, καρκίνος του θύμου αδένα)», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης