Ζήσης Ψάλλας

Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο ελίτ στον αθλητισμό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας και πόνου στις αρθρώσεις αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας στους τέσσερις Ολυμπιονίκες που έχουν αποσυρθεί ανέφερε διάγνωση οστεοαρθρίτιδας, της μορφής αρθρίτιδας που προκαλεί αλλαγές στην άρθρωση και μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, πόνο και αναπηρία, διαπίστωσε η έρευνα.

Οι αθλητές -που είχαν αγωνιστεί σε Ολυμπιακό επίπεδο σε 57 αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων του στίβου, της κωπηλασίας και του σκι- είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο για πόνο στη μέση συνολικά και οστεοαρθρίτιδα ώμου μετά από τραυματισμό στον ώμο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την πρόληψη τραυματισμών προς όφελος των αθλητών πριν και μετά την απόσυρση.

Οι ερευνητές ρώτησαν 3.357 Ολυμπιονίκες ηλικίας περίπου 45 ετών σχετικά με τραυματισμούς και την υγεία των οστών, των αρθρώσεων, των μυών και της σπονδυλικής τους στήλης. Ρωτήθηκαν επίσης αν είχαν επί του παρόντος πόνο στις αρθρώσεις και αν είχαν διάγνωση οστεοαρθρίτιδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη σύγκριση, 1.735 άτομα ηλικίας περίπου 41 ετών από τον γενικό πληθυσμό συμπλήρωσαν την ίδια έρευνα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να συγκρίνουν τον επιπολασμό της οστεοαρθρίτιδας και του πόνου της σπονδυλικής στήλης, των άνω άκρων και των κάτω άκρων σε Ολυμπιονίκες με τον γενικό πληθυσμό.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο πόνου και οστεοαρθρίτιδας όπως τραυματισμός, υποτροπιάζοντες τραυματισμοί, ηλικία, φύλο και παχυσαρκία. Διαπίστωσαν ότι το γόνατο, η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ο ώμος ήταν οι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς περιοχές για τους Ολυμπιονίκες. Αυτές ήταν επίσης από τις πιο κοινές θέσεις για οστεοαρθρίτιδα και πόνο.

«Αυτή η μελέτη παρέχει νέα στοιχεία για συγκεκριμένους παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο και την οστεοαρθρίτιδα στους ελίτ αθλητές στο γόνατο, το ισχίο, τον αστράγαλο, την οσφυϊκή και αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και τον ώμο, και εντοπίζει διαφορές στην εμφάνισή τους που είναι συγκεκριμένες για τους Ολυμπιονίκες», είπε η Δρ. Debbie Palmer, Σχολή Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Moray House.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε ως δύο άρθρα στο British Journal of Sports Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης