Ζήσης Ψάλλας

Ακόμα κι αν φοράτε μάσκα προσώπου για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη σας, πρέπει να σκεφτείτε και μια άλλη πύλη εισόδου, τα μάτια σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λήψη μέτρων για την προστασία των ματιών σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης από κορωνοϊό, λένε οι ειδικοί.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας:

– Μη φοράτε φακούς επαφής, μεταβείτε σε γυαλιά. Οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής τείνουν να αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο από τον μέσο άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Τα γυαλιά μπορούν να προσθέσουν ένα στρώμα προστασίας. Μπορούν να προστατεύσουν τα μάτια σας από σταγονίδια που φέρουν τον ιό, αλλά βέβαια δεν παρέχουν 100% ασφάλεια.

– Εάν λαμβάνετε φάρμακα για τα μάτια σας, έχετε αποθέματα γιατί μπορεί τα φάρμακα να γίνουν σπάνια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

– Μην τρίβετε τα μάτια σας. Εάν πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας, πλύνετε προηγουμένως τα χέρια σας.

– Ασκείτε ασφαλή υγιεινή και κοινωνική απομόνωση, πλένετε συχνά τα χέρια σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, καλύπτετε το βήχα σας όταν φτερνίζεστε.

– Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους και μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι.

– Επίσης απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες και αντικείμενα στο σπίτι σας, ειδικά τα ντουλάπια και τους πάγκους.

Όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή μιλάει, ο ιός μπορεί να βρεθεί στο πρόσωπό σας απ’ όπου μπορεί να εισέλθει στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας. Μπορείτε επίσης να μολυνθείτε εάν αγγίξετε μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξτε τα μάτια σας.

Μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν επιπεφυκίτιδα μαζί με τον κορωνοϊό και τα υγρά των ματιών τους μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, ανέφερε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας σε ένα δελτίο ειδήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης