Ζήσης Ψάλλας

Το ηλιακό φως αποτελείται από πακέτα ενέργειας που ονομάζονται φωτόνια. Τα ορατά χρώματα που μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας είναι σχετικά αβλαβή για το δέρμα μας. Είναι τα φωτόνια της υπεριώδους ακτινοβολίας που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα. Το υπεριώδες φως μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες: UVA (στην περιοχή μήκους κύματος 320-400 nm και UVB (στην περιοχή μήκους κύματος 280-320 nm).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος και τα ορατά σημάδια γήρανσης μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αποτρέποντας την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Όταν δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, τα αντηλιακά μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Πρόκειται για προϊόντα που περιέχουν μόρια τα οποία φιλτράρουν τις ακτίνες UV που φτάνουν στην επιφάνεια του δέρματος. Τα χημικά φίλτρα αντανακλούν την UV προτού αυτή απορροφηθεί.

Ο FDA έχει επίσης θεσπίσει αυστηρές απαιτήσεις επισήμανσης για το SPF (αντηλιακός παράγοντας). Στις ετικέτες από το 1971, το SPF αντιπροσωπεύει το σχετικό χρόνο που χρειάζεται ένα άτομο να καεί από τον ήλιο από την ακτινοβολία UVB. Για παράδειγμα, εάν χρειάζονται 10 λεπτά, τότε, εάν χρησιμοποιείται σωστά, ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 θα πρέπει να παρέχει 30 φορές περισσότερο χρόνο -300 λεπτά προστασίας πριν από το ηλιακό έγκαυμα.

Για να έχει ένα αντηλιακό προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB και να φέρει την ένδειξη «Ευρύ Φάσματος», πρέπει να περάσει μια δοκιμή ευρέος φάσματος του FDA, όπου το αντηλιακό δέχεται μια μεγάλη δόση UVB και UVA ώστε να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητά του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επόμενο βήμα στην καινοτομία των αντηλιακών είναι η διεύρυνση της αποστολής τους. Επειδή ακόμη και τα αντηλιακά με υψηλότερο δείκτη προστασίας δεν εμποδίζουν το 100% των ακτίνων UV, η προσθήκη αντιοξειδωτικών μπορεί να προσφέρει μια δεύτερη γραμμή προστασίας όταν η φυσική αντιοξειδωτική άμυνα του δέρματος υπερφορτωθεί -ορισμένα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C. 

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ένα πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η προστασία του DNA μας είναι συνώνυμη με την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας τονίζουν ότι η έρευνα δείχνει ότι η τακτική χρήση αντηλιακού SPF 15 ή υψηλότερου προλαμβάνει το ηλιακό έγκαυμα και μειώνει τον κίνδυνο μη μελανωματικών καρκίνων κατά 40% και μελανώματος κατά 50%. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης