Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει ένα εμβόλιο που προστατεύει πλήρως τους ποντικούς από τον ιό MERS, που ανήκει στην ίδια ομάδα με τον κορωνοϊό SARS-CoV2.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί έναν αβλαβή ιό για να παραδώσει μια πρωτεΐνη κορωνοϊού MERS σε κύτταρα και να δημιουργήσει ανοσοαπόκριση. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο με βάση το PIV5 μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πλατφόρμα για την COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Paul McCray, MD, στο UI Carver College of Medicine, και τον Biao He, PhD, στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, έκανε δοκιμές με το υποψήφιο εμβόλιο σε ποντίκια ευαίσθητα στον κορωνοϊό MERS.

Το εμβόλιο είναι ένας αβλαβής ιός (parainfluenza ή PIV5), που φέρει την πρωτεΐνη «ακίδα» που χρησιμοποιεί ο MERS για να μολύνει τα κύτταρα. Όλα τα εμβολιασμένα ποντίκια επιβίωσαν του κορωνοϊού MERS. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό mBio.

«Η νέα μελέτη μάς δείχνει ότι το PIV5 μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη πλατφόρμα εμβολίου για τις αναδυόμενες ασθένειες του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, που προκαλεί τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19», λέει ο McCray, καθηγητής Παιδιατρικής στο UI. «Χρησιμοποιώντας την ίδια στρατηγική, σχεδιάζουμε περισσότερες μελέτες σε ζώα, για να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα εμβολίων με βάση το PIV5 στην πρόληψη ασθενειών που προκαλούνται από τον SARS-CoV-2».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης