Ζήσης Ψάλλας

Ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν τροφές εμπλουτισμένες σε φυτικές ίνες για να προωθήσουν την απώλεια βάρους και να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακάλυψη, που περιγράφεται λεπτομερώς σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology, βασίζεται στην αυξανόμενη ερευνητική τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου του Τολέδο ότι το έντερο μας παίζει υποτιμημένο ρόλο στην προέλευση της νόσου. «Έχουμε δουλέψει για πολύ καιρό πάνω σε αυτήν την ιδέα ότι όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο», δήλωσε ο Δρ. Matam Vijay-Kumar, ανώτερος συγγραφέας της εργασίας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, η ομάδα του Vijay-Kumar δημοσίευσε μια σημαντική εργασία στο περιοδικό Cell που βρήκε ότι ένα υψηλό ποσοστό ποντικών με ελαττώματα του ανοσοποιητικού συστήματος εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος μετά από διατροφή ενισχυμένη με ινουλίνη. Ενώ η ινουλίνη προάγει τη μεταβολική υγεία στους περισσότερους που την καταναλώνουν, ο Vijay-Kumar και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι περίπου ένα στα 10 φαινομενικά υγιή ποντίκια ανέπτυξαν καρκίνο του ήπατος μετά την κατανάλωση διατροφής που περιέχει ινουλίνη.

Καθώς η ομάδα προχώρησε στην έρευνά της, ανακάλυψε ότι όλα τα ποντίκια που ανέπτυξαν κακοήθεις όγκους είχαν υψηλές συγκεντρώσεις χολικών οξέων στο αίμα τους που προκλήθηκαν από ένα προηγουμένως απαρατήρητο συγγενές ελάττωμα που ονομάζεται πορτοσυστημική παροχέτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κανονικά, το αίμα που φεύγει από τα έντερα πηγαίνει στο συκώτι όπου φιλτράρεται πριν επιστρέψει στο υπόλοιπο σώμα. Όταν υπάρχει μια πορτοσυστημική παροχέτευση, το αίμα από το έντερο παρακάμπτεται μακριά από το ήπαρ και επιστρέφει στη γενική παροχή αίματος του σώματος.

Αυτό το αγγειακό ελάττωμα κάνει το ήπαρ να συνθέτει συνεχώς χολικά οξέα. Αυτά τα χολικά οξέα χύνονται και εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος αντί να πάνε στο έντερο. Το αίμα που εκτρέπεται μακριά από το ήπαρ περιέχει υψηλά επίπεδα μικροβιακών προϊόντων που μπορούν να ερεθίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Για να ελέγξουν τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βλάψει το ήπαρ, τα ποντίκια αντιδρούν αναπτύσσοντας μια αντισταθμιστική απόκριση που μειώνει την ανοσολογική απόκριση και μειώνει την ικανότητά τους να ανιχνεύουν και να σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα.

Ενώ όλα τα ποντίκια με περίσσεια χολικών οξέων στο αίμα τους είχαν προδιάθεση για ηπατική βλάβη, μόνο αυτά που τρέφονταν με ινουλίνη εξελίχθηκε σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν θανατηφόρο πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης