Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης που ονομάζονται στατίνες μπορεί να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έναν τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου που ονομάζεται ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ οι στατίνες έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού από θρόμβους αίματος, έχει υπάρξει αντικρουόμενη έρευνα για το εάν η χρήση στατινών αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να έχει μια πρώτη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης David Gaist,του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας στο Odense και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Για τη μελέτη μας, εξετάσαμε τις λοβώδεις και μη λοβώδεις περιοχές του εγκεφάλου για να δούμε εάν η περιοχή ήταν ένας παράγοντας για τη χρήση στατινών και ο κίνδυνος μιας πρώτης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Διαπιστώσαμε ότι όσοι χρησιμοποίησαν μια στατίνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αυτός ο τύπος αιμορραγικού εγκεφαλικού και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου. Ο κίνδυνος ήταν ακόμη χαμηλότερος με τη μακροχρόνια χρήση στατινών».

Η περιοχή των λοβών του εγκεφάλου περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των μετωπιαίων, βρεγματικών, κροταφικών και ινιακών λοβών. Η περιοχή χωρίς λοβούς περιλαμβάνει κυρίως τα βασικά γάγγλια, τον θάλαμο, την παρεγκεφαλίδα και το εγκεφαλικό στέλεχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία υγείας στη Δανία και εντόπισαν 989 άτομα με μέση ηλικία 76 ετών που είχαν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στην περιοχή των λοβών του εγκεφάλου. Συγκρίθηκαν με 39.500 άτομα που δεν έπαθαν αυτό το είδος εγκεφαλικού και ήταν παρόμοια σε ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες.

Εξέτασαν επίσης 1.175 άτομα με μέση ηλικία 75 ετών που είχαν ενδοεγκεφαλική αιμορραγία στα μη λοβώδη μέρη του εγκεφάλου. Συγκρίθηκαν με 46.755 άτομα που δεν έπαθαν αυτό το είδος εγκεφαλικού και ήταν παρόμοια σε ηλικία, φύλο και άλλους παράγοντες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα συνταγογράφησης για να προσδιορίσουν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση στατινών. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, το 6,8% που έπαθε εγκεφαλικό είχε λάβει στατίνες για πέντε ή περισσότερα χρόνια.

Η παρατεταμένη χρήση στατινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και στις δύο περιοχές του εγκεφάλου. Όταν χρησιμοποιούσαν στατίνες για περισσότερα από πέντε χρόνια, οι άνθρωποι είχαν 33% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στην περιοχή των λοβών του εγκεφάλου και 38% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού στην περιοχή χωρίς λοβούς.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης