Ζήσης Ψάλλας

Η τακτική κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και θερμίδες θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων, δείχνει μελέτη που έγινε σε αρουραίους και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Physiology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά από σύντομες περιόδους διατροφής με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται να αντιδρά σε αυτό που καταναλώνεται και μειώνει την ποσότητα της τροφής για να εξισορροπήσει την πρόσληψη θερμίδων.

Ερευνητές από το Penn State College of Medicine στις Ηνωμένες Πολιτείες προτείνουν ότι η πρόσληψη θερμίδων ρυθμίζεται βραχυπρόθεσμα από κύτταρα που ονομάζονται αστροκύτταρα (μεγάλα κύτταρα σε σχήμα αστεριού στον εγκέφαλο. Τα αστροκύτταρα ρυθμίζουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες των νευρώνων στον εγκέφαλο) και ελέγχουν την οδό σηματοδότησης μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου. Η συνεχής κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες φαίνεται να διαταράσσει αυτό το μονοπάτι σηματοδότησης.

Η κατανόηση του ρόλου του εγκεφάλου και των πολύπλοκων μηχανισμών που οδηγούν στην υπερκατανάλωση τροφής, μια συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Δρ. Kirsteen Browning, από το Penn State College of Medicine, είπε: «Η πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να ρυθμίζεται βραχυπρόθεσμα από τα αστροκύτταρα. Βρήκαμε ότι μια σύντομη έκθεση (τρεις έως πέντε ημέρες) σε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα αστροκύτταρα, ενεργοποιώντας τη φυσιολογική οδό σηματοδότησης για τον έλεγχο του στομάχου. Με την πάροδο του χρόνου, τα αστροκύτταρα φαίνεται να απευαισθητοποιούνται στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Περίπου 10-14 ημέρες μετά την κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες, τα αστροκύτταρα φαίνεται να αποτυγχάνουν να αντιδράσουν και η ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων φαίνεται να χάνεται. Αυτό διαταράσσει τη σηματοδότηση στο στομάχι και καθυστερεί τον τρόπο με τον οποίο αδειάζει».

Η μελέτη χρησιμοποίησε παρατήρηση συμπεριφοράς για την παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής σε αρουραίους (133 αρσενικά, 72 θηλυκά) που τρέφονταν με δίαιτα ελέγχου ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες για μία, τρεις, πέντε ή 14 ημέρες. Αυτό συνδυάστηκε με φαρμακολογικές και εξειδικευμένες γενετικές προσεγγίσεις για τη στόχευση διακριτών νευρικών κυκλωμάτων, επιτρέποντας στους ερευνητές να αναστέλλουν ειδικά τα αστροκύτταρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους (το οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου που συνδέει τον εγκέφαλο με το νωτιαίο μυελό) ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν πώς συμπεριφέρθηκαν μεμονωμένοι νευρώνες καθώς μελετούσαν τη συμπεριφορά των αρουραίων ενώ ήταν ξύπνιοι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης