Θάνος Ξυδόπουλος

Μερικές φορές αιτία ενός πονοκέφαλου είναι η αφυδάτωση. Όλα τα κύτταρα περιέχει νερό, το ίδιο και τα υγρά που περιβάλλουν τα κύτταρα. Είναι σαφές ότι η ποσότητα του νερού στο σώμα μας είναι σημαντικό πράγμα. Και όμως χάνουμε νερό κάθε δευτερόλεπτο. Το εκπνέουμε, το χρησιμοποιούμε για να υγράνουμε τον αέρα που αναπνέουμε, το χρησιμοποιούμε για να αραιώσουμε τις τοξίνες που παράγει το σώμα μας με σκοπό να τις αποβάλλουμε. Το χρησιμοποιούμε επίσης για να αφομοιώσουμε το φαγητό μας και να σχηματίσουμε τα κόπρανά μας  κάνοντάς τα λιγότερα σκληρά για να αποβληθούν με άνεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου ελέγχει την ποσότητα του νερού έχουμε στο σώμα μας και μας οδηγεί να πίνουμε υγρά. Πολλοί πίνουν ποτά με καφεΐνη και αλκοόλ, ουσίες που τα νεφρά μας πρέπει να αραιώσουν και να τις αποβάλλουν. Ο καφές και το αλκοόλ αποκαλούνται διουρητικά, που σημαίνει ότι μας κάνουν να ουρούμε περισσότερο.

Τα νεφρά παίρνουν το νερό από το αίμα για να αραιώσουν τις τοξίνες και αν δεν έχουμε αρκετό νερό στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να αφυδατωθούμε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα νεφρά θα πάρουν το νερό από όπου μπορούν, ανεξάρτητα από το πόσο μπορεί να χρειάζονται τα διάφορα όργανά μας. Ο εγκέφαλος περιέχει περίπου 1,4 λίτρα νερού και ένα μέρος φεύγει προς τα νεφρά όταν αυτά το χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλείται μια μικρή συρρίκνωση του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει με ένα σφουγγάρι που ξηραίνεται. Αυτή η συρρίκνωση είναι μι κοινή αιτία πονοκεφάλου -λόγω της αφυδάτωσης.

Καθώς ο εγκέφαλος συρρικνώνεται, τραβά το κάλυμμά, τις μήνιγγες. Ο εγκέφαλος βρίσκεται μέσα στην οστέινη «θήκη» του, την κρανιακή κοιλότητα και περιβάλλεται από τρεις μεμβράνες, τις μήνιγγες. Αλλά καθώς συρρικνώνεται επειδή χάνει νερό, ενεργοποιούνται οι υποδοχείς του πόνου. Αν το βράδυ πιούμε πολύ αλκοόλ και μεθύσουμε το πρωί θα έχουμε πονοκέφαλο και ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση.  Σ’ αυτήν την περίπτωση, η λήψη παυσίπονου δεν χρειάζεται, ο εγκέφαλός έχει ανάγκη από νερό και μόνο έτσι θα σταματήσει ο πονοκέφαλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης