Ζήσης Ψάλλας

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου. Oι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση της άσκησης στο μικροβίωμα του εντέρου των ασθενών με καρκίνο και ανέφεραν θετική συσχέτιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένα υγιές έντερο βελτιώνει τα αποτελέσματα του καρκίνου του παχέος εντέρου για τους ασθενείς. Ενώ άλλοι επιστήμονες έχουν μελετήσει την επίδραση της άσκησης στο μικροβίωμα σε υγιή άτομα, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει το αποτέλεσμα σε άτομα με καρκίνο.

Η μελέτη έγινε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Cornelia Ulrich, εκτελεστική διευθύντρια του Comprehensive Cancer Center στο Huntsman Cancer Institute στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cancer Research.

Διαπιστώθηκε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, ενώ παράλληλα μειώνει τη φλεγμονή. Αυτά τα ευρήματα αναφέρθηκαν σε ασθενείς ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ακόμη και σε αυτούς που ταξινομήθηκαν ως σοβαρά υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ασθενής που είναι σωματικά δραστήριος έχει πιο ποικίλο μικροβίωμα. Επίσης έχει μικρότερη αφθονία βακτηρίων που προάγουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και υψηλότερες ποσότητες βακτηρίων που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μελέτη δείχνει ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι αθλητής για να έχει οφέλη. Απλώς το να παραμείνετε δραστήριοι.

Οι ενήλικες χρειάζονται 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό είναι 21-22 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή ελαφρύ τζόκινγκ την ημέρα.

«Η φλεγμονή είναι μια βασική διαδικασία που οδηγεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Γνωρίζουμε ότι ένας υψηλός ΔΜΣ προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα», είπε η Ulrich. «Η παχυσαρκία είναι στα πρόθυρα να γίνει η νούμερο ένα αιτία καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας το κάπνισμα. Περισσότεροι από 13 καρκίνοι συνδέονται με την παχυσαρκία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου να μειώσουν τη φλεγμονή, να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου τους και ζήσουν περισσότερο, ακόμα κι αν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης