Θάνος Ξυδόπουλος

Σε πολλές χώρες, καθώς οι περιορισμοί αίρονται και οι ελευθερίες αποκαθίστανται, υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η ανησυχία ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί μια επικίνδυνη νέα παραλλαγή. Αυτό συνέβη όταν έφτασε η Omicron, αλλά ήμασταν τυχεροί με αυτήν. Η Omicron αποδείχθηκε πιο μεταδοτική, αλλά ευτυχώς δεν έχει προκαλέσει αύξηση της σοβαρής νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά αυτό δεν είναι εγγυημένο με τις επόμενες παραλλαγές που τυχόν εμφανιστούν. Οι παραλλαγές εμφανίζονται τυχαία και οι νέες έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο επικίνδυνες από τις προηγούμενες. Μια άλλη παραλλαγή ακούει στο όνομα Deltacron. Είναι ένα υβρίδιο δέλτα και όμικρον.

Η ιστορία της Deltacron ξεκινά στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν επιστήμονες στο Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι ανέλυσαν μια γενετική αλληλουχία του κορωνοϊού που έμοιαζε πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες αλληλουχίες. Το δείγμα του ιού είχε προέλθει από έναν ηλικιωμένο άνδρα στη βόρεια Γαλλία και φαινόταν περίεργο. Το μεγαλύτερο μέρος της γενετικής αλληλουχίας ήταν το ίδιο με τη Δέλτα, το οποίο ήταν κυρίαρχο παγκοσμίως μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, αλλά το τμήμα της αλληλουχίας που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδας του ιού -ένα βασικό μέρος της εξωτερικής δομής του, το οποίο χρησιμοποιεί για να εισέλθει στο εσωτερικό των κυττάρων μας- προήλθε από την Όμικρον. Μέχρι τον Μάρτιο, είχαν αναφερθεί τρεις περαιτέρω υβριδικές γενετικές αλληλουχίες, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ. Υπάρχουν πλέον πάνω από 60 καταγεγραμμένες, στη Γαλλία, την Ολλανδία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορεί, ωστόσο, να υπάρχουν διαφορετικά Deltacrons. Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Παστέρ είπαν ότι οι αλληλουχίες Deltacron που αναφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν ορισμένες διαφορές από αυτές που βρέθηκαν σε άλλες χώρες. Είπαν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να προστεθεί ένας αριθμός σε αυτές τις διαφορετικές μορφές Deltacron, για να δείξει ποιο είναι τι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς σχηματίστηκαν αυτά τα υβρίδια

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ιούς να αναμειγνύονται και να ταιριάζουν μέρη του εαυτού τους εάν δύο διαφορετικοί ιοί μολύνουν ένα κύτταρο. Αυτό ονομάζεται «ανασυνδυασμός», καθώς ένας ιός συνδυάζει μέρη της γενετικής του αλληλουχίας με μέρη από άλλο σχετικό ιό. Φαίνεται να συμβαίνει τυχαία κατά την αναπαραγωγή του ιού.

Ωστόσο, όταν υπάρχουν δύο στελέχη του ίδιου ιού -με μια παραλλαγή να γίνεται λιγότερο συχνή και μια άλλη περισσότερο, που σημαίνει ότι κυκλοφορούν και οι δύο στον πληθυσμό και υπάρχει πιθανότητα να μολύνουν ταυτόχρονα ανθρώπους- η πιθανότητα να συμβεί ανασυνδυασμός αυξάνεται. Αυτή θα ήταν η κατάσταση καθώς εμφανίστηκε η Όμικρον για να αντικαταστήσει τη Δέλτα ως την πιο κυρίαρχη μορφή παγκοσμίως.

Ο ανασυνδυασμός συνήθως δημιουργεί έναν νέο ιό που δεν είναι βιώσιμος, καθώς η ανάμειξη διαφορετικών γονιδίων μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ιού να παράγει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται για να επιβιώσει. Αλλά μερικές φορές κάποιος επιβιώνει, και αυτό φαίνεται να είναι αυτό που συνέβη με την Deltacron. Πράγματι, καθώς τα υβρίδια Deltacron που βρέθηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία φαίνεται να διαφέρουν από αυτά που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ευρώπη, είναι πιθανό αυτό να έχει συμβεί πολλές φορές αυτό.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε με ποιους τρόπους η Deltacron θα μοιάζει με τους “γονείς”. Η Delta και η Omicron είναι αρκετά διαφορετικοί ιοί. Διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο μολύνουν τα κύτταρα και τον τρόπο με τον οποίο αποφεύγουν την ανοσία. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε αρκετά για την Deltacron ώστε να μπορούμε να πούμε πόσο διαφορετική είναι.

Ο χρόνος θα δείξει εάν η Deltacron θα εκτοπίσει την Όμικρον και εάν θα προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια. Υπάρχουν επί του παρόντος λίγες περιπτώσεις Deltacron για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πειράματα για να προσδιορίσουμε τις ιδιότητες της Deltacron. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία και μπόρεσαν να μολύνουν κύτταρα με αυτήν, οπότε ελπίζουμε ότι θα έχουμε απαντήσεις. Μπορούμε, ωστόσο, να είμαστε κάπως βέβαιοι ότι η προηγούμενη μόλυνση με άλλες παραλλαγές, καθώς και ο εμβολιασμός, θα προσφέρει προστασία από σοβαρή ασθένεια εάν η Deltacron αρχίσει να κυριαρχεί. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης