Ζήσης Ψάλλας

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η τροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διακοπή της ανάπτυξης ορισμένων καρκίνων. Παλαιότερα πίστευαν ότι η διατροφή δεν είχε καμία επίδραση στους όγκους, αλλά μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, με επικεφαλής τον Δρ. Daniel Thomas, ανέτρεψε τώρα αυτή τη θεωρία. Η μελέτη έγινε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Cancer Discovery. Έδειξε ότι οι καρκίνοι με μεταλλάξεις του γονιδίου IDH1 δεν μπορούν να αναπτυχθούν χωρίς λιπίδια, δηλαδή τα λίπη που περιέχονται σε διάφορα τρόφιμα όπως το βούτυρο και το παγωτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναπαράγαμε τα αποτελέσματα σε μια σειρά τύπων καρκίνου, συγκρίνοντας μια κανονική διατροφή με μια δίαιτα που ήταν εντελώς χωρίς λίπος και με έκπληξη είδαμε ότι οι όγκοι με IDH1 σταμάτησαν στα ίχνη τους όταν λιμοκτονούσαν για λιπίδια», είπε ο Thomas.  «Σε αντίθεση με άλλους όγκους, οι καρκίνοι με μεταλλάξεις IDH1 είναι “εθισμένοι” στα λιπίδια, πρέπει να τα καταναλώνουν και πρέπει να τα κάνουν από την αρχή».

Η μετάλλαξη του γονιδίου IDH1 είναι μια δυσάρεστη μετάλλαξη που επαναπρογραμματίζει το κύτταρο και βρίσκεται συνήθως στον καρκίνο του αίματος, την οξεία μυελογενή λευχαιμία, τον καρκίνο των οστών που ονομάζεται χονδροσάρκωμα, τον καρκίνο του χοληδόχου πόρου και στο χαμηλού βαθμού γλοίωμα, έναν τύπο καρκίνου του εγκεφάλου.

Η ομάδα του Thomas συνεχίζει να βρίσκει κρυφές αδυναμίες στους καρκίνους IDH1 που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία ασθενών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καρκίνος είναι γνωστό ότι τρέφεται συνήθως με σάκχαρα, αλλά ο Thomas λέει πως οι όγκοι με τη μετάλλαξη IDH1 είναι εξαρτημένοι από τα λίπη. «Πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να τεκμηριωθούν μακροπρόθεσμα τα ευρήματά μας στους ανθρώπους, αλλά για οποιονδήποτε με μεταλλαγμένο καρκίνο IDH1, η έρευνά μας προτείνει να είναι προσεκτικοί αποφεύγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά», δήλωσε ο Thomas.

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση της επιβίωσης σε ασθενείς που βρίσκονται σε ύφεση μετά τη θεραπεία των καρκίνων IDH1 χρησιμοποιώντας θεραπεία με πρωτόνια ή ακτινοθεραπεία. Μαθαίνουμε γρήγορα κάθε μικρή σημασία για την επίτευξη ύφεσης και τη βελτίωση της επιβίωσης χωρίς υπερβολική χημειοθεραπεία», συμπλήρωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης