Ζήσης Ψάλλας

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο Ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ρευματολογίας (EULAR 2019) δείχνουν ότι η επαγγελματική έκθεση σε ανόργανη σκόνη είναι ένας προηγουμένως άγνωστος παράγοντας κινδύνου για ουρική αρθρίτιδα και επιβεβαιώνουν επίσης τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως ο αλκοολισμός και η παχυσαρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από καταθέσεις κρυστάλλων μια ουσίας που ονομάζεται ουρικό οξύ στις αρθρώσεις, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή. Οι εκδηλώσεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και εξουθενωτικές, να αναπτύσσονται σε λίγες ώρες και να προκαλούν έντονο πόνο στις αρθρώσεις.

Ωστόσο, δεν αναπτύσσουν όλοι οι άνθρωποι με υψηλό επίπεδο ουρικού οξέος την ασθένεια. Επιπρόσθετοι παράγοντες, όπως η γενετική, άλλες παθήσεις, ο τρόπος ζωής ή το επάγγελμα επηρεάζουν την ουρική αρθρίτιδα.

Η ανόργανη σκόνη αποτελείται από σκόνη ορυκτής προέλευσης όπως αμίαντο, διοξείδιο του πυριτίου και άνθρακα. Ορισμένα επαγγέλματα έχουν υψηλή έκθεση σε αυτές τις ουσίες. όπως οι καθαριστές, το προσωπικό συντήρησης, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί και οι συγκολλητές. Αυτή η επαγγελματική έκθεση έχει ήδη συνδεθεί με αυξημένη εμφάνιση άλλων φλεγμονωδών ρευματικών ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε τη σύνδεση με την ουρική αρθρίτιδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχική ανάλυση έδειξε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ουρικής αρθρίτιδας και της επαγγελματικής έκθεσης σε ανόργανη σκόνη. Η συσχέτιση αναλύθηκε περαιτέρω με τη χρήση πολυμεταβλητής ανάλυσης για την προσαρμογή σε παράγοντες κινδύνου που βρέθηκαν να σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα και την έκθεση σε ανόργανη σκόνη στο πλαίσιο της μελέτης. Μόλις έγινε αυτό, η σχέση ελαττώθηκε σε όλους τους ασθενείς στο 7% αλλά παρέμεινε σημαντική στις γυναίκες, στο 27%.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική έκθεση σε ανόργανη σκόνη έχει δειχθεί ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη ουρικής αρθρίτιδας», δήλωσε ο Valgerdur Sigurdardottir από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. «Περαιτέρω μελέτη χρειάζεται για να κατανοήσουμε τους κινδύνους της έκθεσης σε ανόργανη σκόνη σε σχέση με την ουρική αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις ρευματικές ασθένειες».

Η μελέτη περιελάμβανε 6.120 περιπτώσεις Σουηδών που διαγνώστηκαν με ουρική αρθρίτιδα μεταξύ 2006 και 2012 (χωρίς πρόσθετες διαγνώσεις ουρικής αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι ετών). Τα δεδομένα σχετικά με το επάγγελμα συλλέχθηκαν από επίσημα μητρώα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης