Ζήσης Ψάλλας

Η καρδιακή προσβολή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μέλλον. Η σχετική μελέτη θα παρουσιαστεί στις Επιστημονικές Συνεδρίες της American Heart Association 2019, στις 16-18 Νοεμβρίου, στη Φιλαδέλφεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.Επίσης, οι επιζήσαντες από καρδιακή προσβολή έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Framingham Heart Study, οι ερευνητές αξιολόγησαν 12.712 άτομα (μέσος όρος ηλικίας 51) χωρίς καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης.

Η εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου για την επόμενη 10ετία γίνεται με τον αλγόριθμο των American Heart Association / American College of Cardiology που ονομάζεται ASCVD και εμφανίστηκε το 2013 στις κατευθυντήριες γραμμές των AHA / ACC για τη μείωση της χοληστερόλης. Ο εκτιμητής κινδύνου ASCVD είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην πρόβλεψη του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει καρδιακή νόσο μέσα σε 10 χρόνια και προϋποθέτει ότι δεν υπήρχε προηγουμένως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου ορισμένοι βιοδείκτες, μόρια που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν η καρδιά έχει υποστεί βλάβη. 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης σχεδόν 15 ετών, εμφανίσθηκαν 1.670 περιπτώσεις καρκίνου (19% γαστρεντερικού, 18% μαστού, 16% προστάτη, 11% πνεύμονα).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του φύλου, της υψηλής πίεσης του αίματος και του καπνίσματος, συσχετίστηκαν με τον καρκίνο.
  • Τα άτομα με 10ετή ASCVD κίνδυνο πάνω από 20% ήταν πάνω από τρεις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου σε σχέση με τα άτομα που είχαν 10ετή ASCVD κίνδυνο κάτω από 5%.
  • Τα άτομα που εμφάνισαν καρδιαγγειακές παθήσεις (καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή) κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης είχαν περισσότερο από 7 φορές αυξημένο κίνδυνο για επακόλουθο καρκίνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καρδιακό επεισόδιο.
  • Εκείνοι με υψηλά επίπεδα BNP (βιοδείκτης συχνά αυξημένος στην καρδιακή ανεπάρκεια), είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο από τους συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα BNP.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης