Θάνος Ξυδόπουλος

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 375.056 ασθενείς σε εννέα μελέτες, ερευνητές του University of Adelaide, στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι υπήρχε χαμηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας για άτομα με καθιερωμένη καρδιακή ανεπάρκεια (HF) που ήταν υπέρβαρα αλλά όχι τα σοβαρά παχύσαρκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο της απώλειας βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς με HF. Ωστόσο, η μελέτη επιβεβαίωσε ότι η εκούσια απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς με μη-HF σχετίστηκε με βελτιωμένη καρδιακή υγεία.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Michael Stokes, ειδικός στην καρδιακή ανεπάρκεια στο Νοσοκομείο Royal Adelaide και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, δήλωσε ότι το προστατευτικό όφελος της παχυσαρκίας σε καθιερωμένη HF είναι ένα παράδειγμα του «παράδοξου της παχυσαρκίας». Το παράδοξο της παχυσαρκίας είναι η παρατήρηση, σε μεγάλα κλινικά μητρώα ή δοκιμές, ότι η παρουσία της παχυσαρκίας προσδίδει όφελος επιβίωσης σε σχέση με τα άτομα κανονικού ή χαμηλού βάρους», ανέφερε ο Stokes.

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το παράδοξο της παχυσαρκίας στη περίπτωση που έχουν HF, συμπεριλαμβανομένου του ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς διαγιγνώσκονται νωρίτερα λόγω της μεγαλύτερης λειτουργικής βλάβης και επίσης ότι ανέχονται τα φάρμακα καλύτερα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτή την μετα-ανάλυση, τα δεδομένα βρήκαν μια καμπύλη επιβίωσης σχήματος U με την πιο χαμηλή θνησιμότητα στους υπέρβαρους ασθενείς και με μειωμένη θνησιμότητα στους παχύσαρκους σε σύγκριση με τους ασθενείς με κανονικό βάρος που είχαν HF.

Η επιβάρυνση της HF αυξάνεται σημαντικά στην Αυστραλία -υπάρχουν περίπου 14 νέες εισαγωγές στη Νότια Αυστραλία κάθε μέρα- και σε διεθνές επίπεδο. Η κατάσταση συνδέεται με τεράστιο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, σημαντικές διαμονές στο νοσοκομείο και λειτουργική δυσλειτουργία για τους ασθενείς. Το 25-30% παραμένει στο νοσοκομείο ένα μήνα μετά την εισαγωγή. Επιπλέον, η επιβίωση για την HF είναι χειρότερη από πολλούς κοινούς καρκίνους.

Η παχυσαρκία συμβάλλει σημαντικά στην επιβάρυνση του HF και σχεδόν το 30% των Αυστραλών είναι παχύσαρκοι. Η μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες εργασίες που έδειξαν ότι η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης HF. 

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης