Θάνος Ξυδόπουλος

Ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για τους άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι μια σπάνια αλλά συχνά θανατηφόρα ασθένεια. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου αναφέρει ότι το 2019 θα διαγνωσθούν 2,670 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού σε άνδρες στις ΗΠΑ και περίπου 500 θα είναι θανατηφόρες.

«Ο μαστογραφικός έλεγχος βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες, αλλά οι κατευθυντήριες οδηγίες για τους άνδρες είναι ελλιπείς. Έτσι, είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν σε πιο προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Yiming Gao από το Τμήμα Ακτινολογίας του New York University.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο έλεγχος με μαστογραφία σε άνδρες μπορεί να είναι ευεργετικός. Η παρούσα μελέτη διερεύνησε τα αποτελέσματα της μαστογραφικής εξέτασης σε 1.869 άνδρες, μέσης ηλικίας 55 ετών, σε περίοδο 12 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μαστογραφία βοήθησε να ανιχνευθούν συνολικά 2.304 αλλοιώσεις του μαστού, 149 από τις οποίες υποβλήθηκαν σε βιοψία. Από αυτούς, οι 41 αποδείχθηκαν κακοήθεις.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ο καρκίνος του μαστού δύναται να ανιχνευθεί έγκαιρα και φαίνεται ότι η μαστογραφία είναι αποτελεσματική στην στοχευμένη εξέταση ανδρών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο», είπε ο Gao.

Το προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου στους άνδρες. Η καταγωγή, οι γενετικές μεταλλάξεις και το οικογενειακό ιστορικό πρώτου βαθμού είναι επίσης κρίσιμοι.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Radiological Society of North America.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης