Ζήσης Ψάλλας

Γιατροί της Mayo Clinic προειδοποιούν ότι ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 μπορούν να επηρεάσουν το ηλεκτρικό σύστημα επαναφόρτισης της καρδιάς. Οι ασθενείς με επικίνδυνα παρατεταμένο QTc διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή ανωμαλιών κοιλιακού ρυθμού που μπορεί να κορυφωθούν με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την πρόληψη ή τη θεραπεία της νόσου COVID-19, χρησιμοποιείται ένας αριθμός φαρμακευτικών ουσιών για την αναστολή της ανάπτυξης του SARS-CoV-2 και αξιολογούνται. Πρέπει όμως να εκτιμούνται ορισμένα πράγματα για τη χρήση φαρμάκων που δεν έχουν ακόμη ένδειξη για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. 

Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη, καθώς και τα φάρμακα για τον ιό HIV λοπιναβίρη και ριτοναβίρη, φέρουν έναν γνωστό κίνδυνο πρόκλησης κοιλιακών αρρυθμιών και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings περιγράφει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται για τη διαχείριση και την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων φλεγμονωδών ανοσολογικών ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σε εργαστηριακές δοκιμές μπορεί να αποτρέψει τους ιούς SARS-CoV-1 και SARS-CoV-2 από την προσκόλληση και την είσοδό τους στα ανθρώπινα κύτταρα. Εάν αυτές οι αντιικές ικανότητες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο σε ζώα και ανθρώπους, το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών και τον περιορισμό του αριθμού των θανάτων από τη νόσο COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά σε κυτταρικό επίπεδο, η υδροξυχλωροκίνη εμποδίζει ένα από τα κρίσιμα κανάλια καλίου που ελέγχουν το ηλεκτρικό σύστημα επαναφόρτισης της καρδιάς. Αυτή η παρεμβολή αυξάνει την πιθανότητα ο ρυθμός της καρδιάς να γίνει ασταθής με τελικό αποτέλεσμα τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο.

«Η σωστή ταυτοποίηση των ασθενών που είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την ανεπιθύμητη, τραγική παρενέργεια και η γνώση για τον ασφαλή χειρισμό αυτών των φαρμάκων είναι σημαντική για την εξουδετέρωση αυτής της απειλής» ανέφερε ο Michael J. Ackerman, γενετικός καρδιολόγος της Mayo Clinic.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης