Ζήσης Ψάλλας

Από τους επτά κορωνοϊούς που είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους, τέσσερις προκαλούν κοινές αναπνευστικές λοιμώξεις που είναι έντονα εποχικές και μοιάζουν να μεταδίδονται παρόμοια με τη γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και οι εποχικοί κορωνοϊοί που βρίσκονται στο Μίσιγκαν σχετίζονται με το SARS-CoV-2, δεν γνωρίζουμε αν ο ιός αυτός θα συμπεριφέρεται όπως οι εποχικοί» δήλωσε ο Arnold Monto, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan. 

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ενώ οι κορωνοϊοί έχουν αναγνωριστεί από καιρό ως παθογόνα του ανθρώπου, οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί έχουν ιστορικά ανιχνευθεί σε ήπιες αναπνευστικές νόσους. Ωστόσο, όταν οι ζωικοί κορωνοϊοί μεταδίδονται στους ανθρώπους, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) το 2002 και το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) το 2012 εμφανίστηκαν όταν ένας κορωνοϊός μεταδόθηκε από ζώο σε άνθρωπο. Η πανδημία COVID-19 πιστεύεται ότι ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο.

Ο Monto και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη αξιολόγησης του Influenza Vaccine, μια συνεχή διαχρονική έρευνα των αναπνευστικών ασθενειών σε νοικοκυριά στα οποία υπήρχαν παιδιά στην περιοχή Ann Arbor. Τα τελευταία δέκα χρόνια συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ 890 και 1.441 ατόμων από αρκετές εκατοντάδες νοικοκυριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2010, η μελέτη άρχισε να παρακολουθεί την εμφάνιση τεσσάρων τυπικά ήπιων ανθρώπινων κορωνοϊών (OC43, 229E, HKU1 και NL63). 

Διαπιστώθηκε ότι:

-Το 9% των ενήλικων περιπτώσεων και το 20% των περιπτώσεων σε παιδιά συνδέονταν με επισκέψεις σε γιατρούς. Κατά μέσο όρο, το 30% των περιπτώσεων γρίπης απαιτούν επίσκεψη σε γιατρό.

-Ο περισσότερες περιπτώσεις κορωνοϊών εντοπίστηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου-Μαΐου και κορυφώθηκαν τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

-Μόνο το 2,5% των περιπτώσεων συνέβη μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.

-Η υψηλότερη συχνότητα μόλυνσης ήταν σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

-Από τις 993 μολύνσεις, 260 αποκτήθηκαν από μολυσμένη οικιακή επαφή.

-Οι περιπτώσεις σε παιδιά κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 50 ετών ήταν πιθανότερο να ταξινομηθούν ως σοβαρές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Infectious Diseases.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης