Ζήσης Ψάλλας

Οι ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας μπορούν να επωφεληθούν από τη χορήγηση βιταμίνης C.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χορήγηση βιταμίνης C συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας της αναπνευστικής υποστήριξης σε ασθενείς με κρίσιμη νόσο, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Εντατικής Φροντίδας.

Η Harri Hemilä από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και η Elizabeth Chalker από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ διεξήγαγαν μια συστηματική βιβλιογραφική έρευνα για τον εντοπισμό ελεγχόμενων δοκιμών σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης C στον χρόνο παροχής οξυγόνου μεταξύ των ασθενών στην εντατική μονάδα φροντίδας.

Με βάση οκτώ μελέτες (685 ασθενείς) που περιλαμβάνονται στη μετα-ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη C μείωσε κατά 14% το μήκος του μηχανικού αερισμού. Σημαντική ετερογένεια στην επίδραση της βιταμίνης C υπήρχε μεταξύ των δοκιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους ασθενείς με τον μεγαλύτερο αερισμό, που αντιστοιχούν στους πιο σοβαρά ασθενείς, η βιταμίνη C ήταν πολύ ωφέλιμη. Μεταξύ των 471 ασθενών (σε πέντε δοκιμές) που χρειάστηκαν οξυγόνο για περισσότερο από 10 ώρες, μια δοσολογία από 1 έως 6 γραμμάρια την ημέρα βιταμίνης C συντόμευσε τον χρόνο αερισμού κατά μέσο όρο 25%.

«Δεδομένων των ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη σε ασθενείς με σοβαρή ασθένεια κρίσιμης περίθαλψης, μαζί με τα αποδεικτικά στοιχεία για πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C σε αυτούς τους ασθενείς, οι ασθενείς της μονάδας εντατικής θεραπείας μπορούν να επωφεληθούν από τη χορήγηση βιταμίνης C» δήλωσε η Hemilä.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης