Ζήσης Ψάλλας

Η πρόοδος της κοιλιακής παχυσαρκίας οδηγεί στο μεταβολικό σύνδρομο καθώς οι γυναίκες γερνούν και φαίνεται να συνδέεται με την απώλεια των οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές να προτείνουν θεραπεία με οιστραδιόλη σε γυναίκες, μέχρι 6 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ως μέσο πρόληψης των καρδιακών παθήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρομοίως, η βιταμίνη D έχει συσχετιστεί με διάφορους δείκτες μεταβολικού συνδρόμου, περιλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υπεργλυκαιμίας, της αντίστασης στην ινσουλίνη και του διαβήτη τύπου 2. Τα συμπληρώματα με βιταμίνη D φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ύστερα από μια 20ετή παρακολούθηση.

Επειδή τα συνεργιστικά οφέλη της βιταμίνης D και των οιστρογόνων είναι ήδη τεκμηριωμένα για τη βελτίωση της υγείας των οστών στις γυναίκες, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν η ίδια αλληλεπίδραση ισχύει και για το μεταβολικό σύνδρομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε 616 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 49 έως 86 ετών που δεν έλαβαν συμπληρώματα οιστρογόνων και βιταμίνης D / ασβεστίου στην αρχή της δοκιμής. Το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και της οιστραδιόλης με το μεταβολικό σύνδρομο.

Συγκεκριμένα, η υψηλότερη βιταμίνη D συσχετίστηκε ευνοϊκά με τα λιπίδια του αίματος, την αρτηριακή πίεση και το επίπεδο γλυκόζης.

Η οιστραδιόλη συνδέθηκε με μειωμένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και αρτηριακή πίεση.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν έναν συνεργιστικό ρόλο της ανεπάρκειας βιταμίνης D και της οιστραδιόλης στην ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Σε αυτή τη μελέτη, η χαμηλή οιστραδιόλη αύξησε τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D», είπε η Δρ. JoAnn Pinkerton, εκτελεστική διευθύντρια της NAMS (North American Menopause Society). 

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Menopause.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης