Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, είναι επιβεβλημένη η τήρηση των μέτρων πρόληψης για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο όπως:

  • Αποφυγή των συναθροίσεων, συχνό πλύσιμο των χεριών, παραμονή στο σπίτι.
  • Όχι επισκέψεις σε νοσοκομεία και ιατρεία, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα, και αναβολή του τακτικού ελέγχου για τους επόμενους μήνες.
  • Απόλυτη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση κ.λπ., ούτως ώστε να μειωθεί η πιθανότητα επαναεισαγωγής στο νοσοκομείο.
  • Τρεφόμαστε και ζούμε υγιεινά, αποφεύγοντας το αλάτι και το κάπνισμα.
  • Εάν παρουσιαστούν οξέα συμπτώματα (π.χ. θωρακικό άλγος, δύσπνοια), καλούμε την επείγουσα βοήθεια (166) για μεταφορά στο νοσοκομείο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι στην περίπτωση που κάποιος νιώσει συμπτώματα που υποδηλώνουν καρδιακή νόσο, όπως π.χ. στηθάγχη, δεν πρέπει να διστάσει να αναζητήσει άμεσα νοσοκομειακή φροντίδα φοβούμενος ότι μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιωάννης Γουδέβενος, καθηγητής Καρδιολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέφερε στο zougla.gr:

«Αυτήν την περίοδο δίνεται σημαντική προτεραιότητα στην αναγνώριση πασχόντων από τη νόσο COVID-19 και την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κάτι λογικό αφού βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της εξάπλωσης. Από την άλλη όμως πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμελείται η διάγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων παθολογικών καταστάσεων που εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη, ένα πιθανό έμφραγμα σε ασθενή σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή του. Επομένως κάποιος που είτε είναι είτε δεν είναι καρδιοπαθής και νιώσει έντονο πόνο στο στήθος ή και άλλα συμπτώματα δεν πρέπει να διστάσει να καλέσει τις Πρώτες Βοήθειες και να αναζητήσει άμεσα νοσοκομειακή φροντίδα, κατά προτίμηση σε νοσοκομείο με αιμοδυναμικό τμήμα».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης