Κορωνοϊός: Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη στους σοβαρά νοσούντες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 08:57
Κορωνοϊός: Μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη στους σοβαρά νοσούντες

Ζήσης Ψάλλας

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι η καρδιακή βλάβη εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με COVID-19, και ιδιαίτερα σε εκείνους με καρδιακές παθήσεις ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι το 12% των νοσηλευόμενων ασθενών είχαν καρδιακή επιπλοκή.

Τα ευρήματα δημοσίευσε μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ. Bo Yang του Νοσοκομείου Renmin του Πανεπιστημίου Wuhan στο περιοδικό JAMA Cardiology. Οι ασθενείς που αναπτύσσουν καρδιακή βλάβη μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν «απροσδόκητα» υψηλό κίνδυνο θανάτου.

Τα ευρήματα προέρχονται από ένα μόνο νοσοκομείο στη Wuhan, εκεί όπου ξεκίνησε η επιδημία και ειδικοί στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν είναι γνωστό αν αυτή η ζοφερή προοπτική ισχύει και σε άλλα νοσοκομεία παγκοσμίως. "Ελπίζουμε να μην συμβεί", δήλωσε ο Δρ. Thomas Maddox, επικεφαλής της Επιτροπής Επιστήμης και Ποιότητας του American College of Cardiology (ACC).

Ο Maddox είπε ότι τα άτομα με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, όπως μια παρελθούσα καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό, θα πρέπει να θεωρηθούν ως «υψηλού κινδύνου» και να επαγρυπνούν για την προστασία τους. 

Είναι άγνωστο, όμως, εάν τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. "Αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα", δήλωσε ο Δρ. Elliott Antman, πρώην πρόεδρος της American Heart Association και γιατρός στο Brigham and Women's Hospital, στη Βοστώνη.

Από τους 82 ασθενείς σε αυτή τη μελέτη που εμφάνισαν καρδιακή βλάβη, το 60% είχε υψηλή αρτηριακή πίεση. Περίπου το 30% είχε προηγούμενη διάγνωση στεφανιαίας νόσου, ενώ σχεδόν το 15% είχε χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Antman δήλωσε ότι είναι δύσκολο να πει εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση από μόνη της -χωρίς άλλα θέματα υγείας- είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιακή βλάβη. Επιπλέον, είπε, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το εάν η υψηλή αρτηριακή πίεση των ασθενών ήταν υπό έλεγχο με φάρμακα ή όχι.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν κάποιες εικασίες ότι τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση του αίματος -οι αναστολείς ACE και οι αναστολείς υποδοχέων της αγγειοτενσίνης- θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη νόσο COVID-19. Αλλά αυτό βασίζεται μόνο σε μελέτες που έγιναν σε ζώα οι οποίες ωστόσο υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορούν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα των ACE2 υποδοχέων. Οι Maddox και Antman τόνισαν ότι κανείς δεν πρέπει να σταματήσει τις συνταγές του καθώς η κακώς ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση θα ήταν επικίνδυνη.

Από τους ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή βλάβη, το 51% πέθανε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη μελέτη. Μεταξύ των ασθενών χωρίς καρδιακή βλάβη πέθανε μόνο το 4,5%. 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 08:57