Θάνος Ξυδόπουλος

Οι νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν: δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικά σημεία ή συμπτώματα ή βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έγκυες γυναίκες είναι γενικά πιο επιρρεπείς σε ιούς που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα (όπως η γρίπη). Η ανοσία τους μειώνεται, οι πνεύμονες είναι πιο συμπιεσμένοι και χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει με τη νόσο COVID-19. Σε μια ανάλυση 147 γυναικών με COVID-19, μόνο το 8% είχε σοβαρή νόσο και το 1% ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Αυτό είναι χαμηλότερο από τον γενικό πληθυσμό.

Η μειωμένη ανοσοαπόκριση της εγκυμοσύνης, η οποία απαιτείται για να σταματήσει το σώμα μιας γυναίκας να ανταποκρίνεται στο μωρό της ως απειλή για την υγεία, μπορεί στην πραγματικότητα να προσφέρει προστασία από τη COVID-19 που φαίνεται να είναι πιο σοβαρή ασθένεια σε άτομα με ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο εργάζονται σκληρά για να αντιμετωπίσει άλλες διαταραχές υγείας.

Με τη COVID-19, περισσότεροι άνδρες από γυναίκες επηρεάζονται και οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό θνησιμότητας είναι 1,7% για τις γυναίκες και 2,8% για τους άνδρες. Ωστόσο, καθώς o κορωνοϊός εξαπλώνεται, αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν τα ίδια πράγματα με το ευρύ κοινό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, μεταξύ των οποίων:

  • να καλύπτουν το στόμα κατά το βήξιμο (βήχας στον αγκώνα)
  • να αποφεύγουν τους άρρωστους
  • να ζητούν από τους ανθρώπους που δεν είναι καλά να αποφύγουν την επίσκεψη
  • να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό ή απολυμαντικό με βάση το αλκοόλ
  • να αποφεύγουν τις συναθροίσεις. 

Σε γενικές γραμμές, όμως, η διάγνωση COVID-19 δεν πρέπει να οδηγήσει σε απόφαση για πρόωρη γέννηση, εκτός αν η λήξη της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι είναι ωφέλιμη για τη μητέρα λόγω της συνολικής κατάστασής της.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μωρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης