H περίφημη Κλινική Mayo απαντά σε ένα ερώτημα που της στάλθηκε.

Ερώτηση: Αγαπητή Κλινική Mayo, η 78χρονη μητέρα μου είχε καρδιακή προσβολή πριν από τρεις εβδομάδες. Αισθάνθηκε καλύτερα για λίγο, αλλά άρχισε να είναι άρρωστη πάλι και της είπαν ότι έχει οξεία βλάβη στα νεφρά. Οι δύο καταστάσεις σχετίζονται κατά κάποιο τρόπο; Έχει η μητέρα μου μεγαλύτερο κίνδυνο για περισσότερα προβλήματα στα νεφρά και στην καρδιά μετά από αυτό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση: Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει οξεία βλάβη στα νεφρά, που μερικές φορές αποκαλείται “νεφρική επίθεση”. Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά και τα νεφρά είναι αλληλένδετα και η μια ασθένεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την άλλη. 

Οι ασθένειες των νεφρών μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά. Είναι κοινό για άτομα με χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική νόσο τελικού σταδίου να αναπτύσσουν καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Το αντίστροφο είναι επίσης συμβαίνει. Οι ασθενείς που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια ή πάσχουν από καρδιακή προσβολή μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα στους νεφρούς – είτε οξεία νεφρική βλάβη είτε χρόνια νεφρική νόσο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περίπτωση της καρδιακής προσβολής, ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε μια επακόλουθη μείωση της λειτουργίας των νεφρών. Το άγχος μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές στο σώμα και αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά.

Επίσης, οι αλλαγές στη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη μειώνοντας την παροχή αίματος στους νεφρούς. Τα φάρμακα που χορηγούνται μετά από καρδιακή προσβολή, συμπεριλαμβανομένης της χρωστικής ουσίας που χρησιμοποιείται στις εξετάσεις απεικόνισης, όπως η αγγειογραφία και οι CT εξετάσεις, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη λειτουργία των νεφρών.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ύπαρξη υφιστάμενων παραγόντων κινδύνου νεφρικής νόσου πριν από την καρδιακή προσβολή, μαζί με τη σοβαρότητα μιας καρδιακής προσβολής, κάνουν σημαντική διαφορά στην πιθανότητα εμφάνισης νεφρικής βλάβης μετά από καρδιακή προσβολή ή ανάκτηση της νεφρικής λειτουργίας μετά η ζημιά.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ήδη χρόνια νεφροπάθεια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα νεφρά, σε περίπτωση καρδιακής προσβολής ή οξείας καρδιακής ανεπάρκεια, ο κίνδυνος οξείας βλάβης στα νεφρά είναι σημαντικά υψηλότερος. Επιπλέον, η πιθανότητα ανάκτησης της νεφρικής λειτουργία είναι χαμηλότερη από ό, τι θα ήταν για κάποιον χωρίς καμία νεφρική νόσο που έχει μια ήπια καρδιακή προσβολή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης