Θάνος Ξυδόπουλος

Μετά από 20 μήνες αναμονής παρουσιάστηκαν πρόσφατα δύο φάρμακα για τον κορωνοϊό. Πρώτο ήταν το molnupiravir, ένα αντιιικό φάρμακο που αναπτύχθηκε από τη Merck και τη Ridgeback Therapeutics. Αυτό το φάρμακο, μεταξύ των ενηλίκων με ήπια έως μέτρια COVID που κινδύνευαν να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, μείωσε τις πιθανότητες να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν στο μισό. Επίσης, η Pfizer δημοσίευσε αποτελέσματα από δοκιμές του δικού της αντιιικού φαρμάκου, του paxlovid. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% μεταξύ των πιο ευάλωτων στην COVID. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά εκτός από τους αριθμούς, ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αυτών των δύο αντιικών;

Το Molnupiravir διακόπτει την αναπαραγωγή του ιού. Μιμείται ένα δομικό στοιχείο του γενετικού υλικού του ιού και έτσι όταν ο ιός αναπαράγεται, ενσωματώνεται στο RNA του. Αυτό δημιουργεί σφάλματα στον γενετικό του κώδικα και όταν συσσωρεύονται αρκετά από αυτά, μια «καταστροφή σφάλματος» σταματά την αναπαραγωγή του ιού εντελώς. Αυτή η ισχυρά καταστροφική διαδικασία ενέπνευσε τους ερευνητές κατά την ανάπτυξη του φαρμάκου –πήρε το όνομά του από τον Mjölnir, το σφυρί που χειριζόταν ο θεός της βροντής Thor.

Το Paxlovid σταματά επίσης την αναπαραγωγή του ιού, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Λειτουργεί δεσμεύοντας σε ένα ένζυμο -που ονομάζεται πρωτεάση- για να σταματήσει τη λειτουργία του. Ο κορωνοϊός χρειάζεται αυτό το ένζυμο να είναι λειτουργικό για να αναπαραχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ότι δύο διαφορετικές κατηγορίες αντιικών πέτυχαν –η μία διακόπτει την αντιγραφή του RNA, η άλλη δημιουργεί μια βασική πρωτεάση– είναι μεγάλα νέα. Δύο πολύ διαφορετικά φάρμακα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι χρήσιμα σε συνδυασμό μεταξύ τους, σε σχέση με δύο φάρμακα που δρουν με τον ίδιο τρόπο.

Ενδεχομένως θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών πέρα ​​από τον COVID. Το Molnupiravir και φάρμακα όπως αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικά έναντι άλλων ασθενειών που προκαλούνται από ιούς RNA. Πράγματι, το molnupiravir ξεκίνησε να αναπτύσσεται όχι με γνώμονα την COVID, αλλά ως θεραπεία για τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Αντίθετα, η πρωτεάση που μπλοκάρεται από το φάρμακο της Pfizer βρίσκεται στους περισσότερους κορωνοϊούς, προσφέροντας ελπίδα ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά έναν νέο συγγενή του Sars ή του Mers χωρίς φάρμακα.

Τα στοιχεία της Pfizer είναι μόνο ενδιάμεσα αποτελέσματα. Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά αυτά τα αποτελέσματα πριν εγκριθεί το paxlovid. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, είναι απίθανο να είναι διαθέσιμο μέχρι το επόμενο έτος. Προς το παρόν, θα χρησιμοποιείται μόνο το molnupiravir.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό και των δύο φαρμάκων είναι ότι μπορούν να λαμβάνονται από το στόμα, γεγονός που τα ξεχωρίζει από άλλες θεραπείες που αναπτύσσονται –όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα– που πρέπει να χορηγούνται μέσω έγχυσης ή ένεσης. Και τα δύο αντιικά, οι ασθενείς θα μπορούν να τα λαμβάνουν στο σπίτι. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μπορεί να είναι εκπληκτικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί μια οξεία λοίμωξη όπως το COVID ή η γρίπη με αντιιικά φάρμακα.

Η γενική αρχή είναι απλή -επιβραδύνετε τον ιό, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να μπορεί να νικήσει τη λοίμωξη πριν τα πράγματα πάνε στραβά. Το Molnupiravir, για παράδειγμα, θα πρέπει να λαμβάνεται όσο το δυνατόν συντομότερα μετά τη θετική εξέταση (και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων). Το φάρμακο της Pfizer, εν τω μεταξύ, φαίνεται να είναι ευεργετικό όταν χορηγείται εντός τριών έως πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Όταν κάποιος έχει επιδεινωθεί και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για οξυγόνο, μπορεί να είναι πολύ αργά για αυτές τις θεραπείες –ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί αρκετά ώστε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Η δυνατότητα χορήγησης αυτών των φαρμάκων σε άτομα στο σπίτι και όχι στο νοσοκομείο θα μπορούσε να βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό.

Αλλά πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ποιον ακριβώς θεραπεύουν. Δεν μπορούν να προσφερθούν προληπτικά αντιικά σε οποιονδήποτε με λοίμωξη του αναπνευστικού, ή ακόμα και μόνο στα χιλιάδες άτομα που βγαίνουν θετικά στον COVID κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά τα φάρμακα για αυτό και οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν θα ωφεληθούν. Άρα πρέπει να γίνει γνωστό ακριβώς ποιοι θα ωφεληθούν και να εντοπίζονται γρήγορα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης